FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAPANSKA VLADA NEĆE POVUĆI TRUPE IZ IRAKA

TOKIO, 31. listopada 2004. (Hina/DPA/Reuters) - Japan je u nedjeljuosudio smaknuće odsijecanjem glave japanskog taoca u Iraku kaoneopisivi čin terorizma, te je kazao da neće povući svoje postrojbe izte zemlje sa njihove ne borbene misije obnove, kako je to bilo traženou zamjenu za život taoca.
TOKIO, 31. listopada 2004. (Hina/DPA/Reuters) - Japan je u nedjelju osudio smaknuće odsijecanjem glave japanskog taoca u Iraku kao neopisivi čin terorizma, te je kazao da neće povući svoje postrojbe iz te zemlje sa njihove ne borbene misije obnove, kako je to bilo traženo u zamjenu za život taoca.

Japanski dužnosnici potvrdili su da je tijelo i odsječena glava Azijata, koji su pronađeni u Bagdadu u subotu, pripadalo dvadesetčetverogodišnjem Shoseiju Kodi, civilu koji je navodno prošli tjedan sjeo u autobus iz Jordana za Irak. On je peti državljanin Japana koji je ubijen u Iraku od početka savezničke invazije na tu zemlju u ožujku 2003.

Japanski premijer Junichiro Koizumi, bliski saveznik američkog predsjednika Georgea W. Busha, kazao je da će japanske postrojbe ostati u Iraku, a drugi japanski čelnici potvrdili su taj stav.

Naša zemlja nikada neće zaboraviti ovu tugu i bol i nastaviti će biti čvrsto predana borbi protiv terorizma, rekao je glasnogovornik japanske vlade Hiroyoki Hosoda. Dodao je da će samoobrambene snage Japana (vojska) nastaviti pružati humanitarnu i pomoć u obnovi kao prijatelj Iraka.

Militantna skupina Abu Musaba al-Zarqawija, saveznika terorističke skupine al Qaeda, obavijestila je u srijedu putem video snimke preko Interneta da će smaknuti Shosei Koda u roku od 48 sati, ako Japan ne povuče svoje postrojbe iz Iraka.

Iračka policija pronašla je tijelo u subotu u okolici ulice Haifa, opasnog područja u središtu Bagdada gdje su aktivni pobunjenici protiv američke okupacije Iraka.

Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova odbili su komentirati izvješća da je tijelo bilo zamotano u američku zastavu.

Japan u Iraku ima oko 550 vojnika smještenih u Samawi, udaljenoj oko 270 kilometara južno od Bagdada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙