FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Sadašnje Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa bit će raspušteno i imenovat će se novo, dogovoreno je danas na saborskom Predsjedništvu koje je zasjedalo "pojačano" predstavnicima klubova zastupnika. Predsjedništvo je prihvatilo glavninu zahtjeva šest oporbenih klubova, čime su, drže sudionici sastanka, stvoreni uvjeti da se "spuste" nepotrebne političke napetosti u parlamentu i izbjegne blokada rada njegovih odbora i njega samog. Dogovoreno je i da svi klubovi dostave svoje prijedloge za članove novog Povjerenstva, rekao je nakon sastanka predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

CAVTAT - Ministarstvo financija predložit će da se neoporezivi dio dohotka sa sadašnjih 1.500 poveća na 1.600 kuna, dok se stope poreza na dohodak neće mijenjati, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker na III. susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade u sklopu "Dana hrvatskog turizma" u Cavtatu. Iznoseći osnovne postavke nove porezne reforme koja se priprema, Šuker je rekao da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak predloženo i kumulativno ograničavanje poreznih olakšica na ukupno do 12.000 kuna godišnje. Šuker je kao najvažniji dio porezne reforme izdvojio prijedlog ukidanje poreza na dividende.

STROŠINCI - U Strošincima, mjestu uz hrvatsko-srpsku državnu granicu, danas je održan sastanak predstavnika Hrvatske i Srbije o zajedničkom razminiranju pograničnog područja s obiju strana državne granice. Sudionici sastanka usuglasili su se i oko potrebe ponovnog otvaranja za promet pomoćnog graničnog prijelaza između mjesta Strošinci u Hrvatskoj i Jamene na području Srbije.

CAVTAT - Nastavak privatizacije preostalih 25 hotelskih kuća u većinskom državnom vlasništvu uz pronalaženje kvalitetnih strateških partnera, te donošenje zakona koji bi riješio status zemljišta u turističkim kompleksima od oko 50 milijuna četvornih metara prioritetne su mjere hrvatske Vlade u 2005. godini u vezi turizma. Naglasio je to danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na III. susretu hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade održanom u sklopu "Dana hrvatskog turizma" u Cavtatu.

SPLIT - Predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Tonči Božanić izrazio je danas zgroženost i zapanjenost mogućnošću da se zakonom dopusti da strani državljani dobiju povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova u hrvatskom teritorijalnom moru. "To pogoduje prvenstveno Talijanima da nastave nesmetano devastirati hrvatski riblji fond i ugrožavati egzistenciju hrvatskih ribara", kazao je Božanić danas na konferenciji za novinare u Splitu na kojoj je govorio o nacrtu prijedloga zakona o morskom ribarstvu.

ZAGREB - Građani suočeni s korupcijom od ovog se tjedna za savjet mogu obratiti Antikorupcijskom centru organizacije Transparency International Hrvatska (TIH), čiji će ih volonteri putem besplatnog telefona uputiti na nadležna tijela i upoznati s mehanizmima pritužbi. Antikorupcijsko savjetovalište za građane, koje financira Europska komisija, neće pružati usluge pravnog zastupanja niti će djelovati kao istraživačko tijelo, nego će nastojati pomoći isključivo pružanjem savjeta, kažu u TIH-u.

ZADAR - Nacionalni program poticanja poduzetništva predstavio je danas u Zadru predstavnicima lokalnih vlasti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a zatim je sa zadarskim županom Ivom Grbićem potpisao Ugovor o provedbi projekta tog ministarstva pod nazivom "Lokalni projekti razvoja - poduzetnik". U prigodi potpisivanja tog ugovora ministar Vukelić rekao je da je taj projekt poticajan i zanimljiv mnogim poduzetnicima, osobito u turizmu, jer predviđa kamatnu stopu od 2 do 4 posto.

ZAGREB - Ministarstvo kulture danas je najavilo dva velika hrvatska projekta - Dani hrvatske kulture u Parizu i otvorenje velike izložbe u Barceloni o Augustovu hramu u negdašnjoj rimskoj koloniji Naroni u Vidu kod Metkovića. Dani hrvatske kulture u Parizu otvorit će se 3. studenoga. Ravnatelj splitskoga Arheološkog muzeja Emilio Marin predstavio je hrvatski nastup 4. studenoga u Povijesnom muzeju u Barceloni, gdje će biti otvorena reprezentativna izložba "Božanstveni Augusto - otkriće rimskog hrama u Hrvatskoj".

ŠIBENIK - U državnom proračunu za 2005. Ministarstvo znanosti predlaže veća decentralizirana izdvajanja za osnovne škole od 45 do 60 milijuna kuna, kazao je danas ministar Dragan Primorac na svršetku trodnevna stručnog skupa Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola u "Solarisu" kod Šibenika. Riječ je o stavkama za gradnju i obnovu školskih zgrada, gradnju športskih dvorana i drugih sadržaja u osnovnom školstvu, no, dodao je ministar, prijedlozi lokalnih jedinica moraju biti sadržajni i osmišljeni.

ZAGREB - Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) preuzelo je danas u Zrakoplovno tehničkom zavodu u Velikoj Gorici dva helikoptera Mi-8 ruske proizvodnje u koje je američka vlada u sklopu vojnog projekta besplatno ugradila suvremenu navigacijsko-komunikacijsku i identifikacijsku opremu, koja je u skladu s NATO standardima. Helikoptere je preuzeo zapovjednik HRZ-a general Viktor Koprivnjak, a riječ je o transportnim helikopterima, koji su lani generalno obnovljeni, a u koje je ugrađena nova oprema u skladu s potrebama i željama HRZ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙