FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina nastoji umiriti svjetska tržišta zbog kamatnih stopa

PEKING, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Kineska središnja bankanastojala je u petak suzbiti bojazni na svjetskim tržištima zbog prvogpovećanja kamatnih stopa u toj zemlji u gotovo 10 godina, napominjućida taj potez neće imati velikog utjecaja na gospodarstvo ni nafiksirani tečaj juana.
PEKING, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Kineska središnja banka nastojala je u petak suzbiti bojazni na svjetskim tržištima zbog prvog povećanja kamatnih stopa u toj zemlji u gotovo 10 godina, napominjući da taj potez neće imati velikog utjecaja na gospodarstvo ni na fiksirani tečaj juana.

Kineska narodna banka povećala je u četvrtak kamate za 0,27 postotnih bodova, na 5,58 posto, što je dosad najhrabriji potez u nastojanjima da se sedma po veličini nacionalna privreda u svijetu usmjeri na put sporijeg gospodarskog rasta.

Kineski zahuktali gospodarski rast zaista je usporio u proteklih nekoliko tromjesečja za redom nakon mjera kineske vlade uvedenih prošle godine. Usprkos tome, Kina je u trećem tromjesečju zabilježila visokih 9,1 posto gospodarskog rasta, a nije bilo ni znakova slabljenja inflacijskog pritiska.

Većina ekonomista i dalje očekuje da će kineska vlada ublažiti administrativne mjere za obuzdavanje kredita i ulaganja, koje su usporile gospodarski rast i izazvale kritike da izazivaju poremećaje u gospodarstvu. "Mislim da će utjecaj (rasta kamata) na gospodarstvo biti ograničen", kazao je u telefonskom razgovoru glasnogovornik središnje banke. "Podizanje kamata neće puno utjecati na tečajnu vrijednost juana".

"Politički potezi ne mogu sami po sebi promijeniti naše makroekonomske prognoze. I dalje očekujemo 8,4 posto rasta BDP-a i tri posto inflacije u 2005.", kazao je Jun Ma, ekonomist Deutsche Bank u Hong Kongu.

Očekuje se da će stopa gospodarskog rasta u 2004. iznositi oko devet posto i da će se potom sljedeće godine smanjiti na razinu između osam i devet posto.

"Utjecaj (porasta kamatnih stopa) na gospodarstvo, a time i na bankarstvo vjerojatno neće biti velik", kazao je ekonomist Merrill Lynch-a Alistair Scarff. "Administrativne mjere usmjerene na usporavanje naglog rasta gospodarstva nisu polučile željeni efekt iako je rast kredita osjetno smanjen", napominje Scarff.

U četvrtak su, kao reakcija na podizanje kamatnih stopa u Kini, na svjetskim tržištima pale cijene nafte i dionica rudarskih kompanija te proizvođača sirovina, zbog zabrinutosti da bi kineska nastojanja usporavanja zahuktalog rasta mogla utjecati na slabljenje snažne potražnje te zemlje za prirodnim resursima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙