FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SA SJEDNICE VLADE

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE

HINA - Financijski servis

Zatezna kamata u Hrvatskoj iznosit će 15 posto godišnje, najviša dopuštena ugovorna kamata između pravnih osoba 17 posto, a između građana i pravnih osoba 19 posto godišnje, utvrdila je danas uredbama hrvatska Vlada.

Time je Vlada za 2 postotna poena smanjila visinu najviše dopuštene ugovorne kamate između građana i pravnih osoba u odnosu na prijedlog koji joj je dostavio Odbor za utvrđivanje kamatnih stopa koji je predlagao da ta najviša kamata bude 21 posto.

U potpunosti je pak Vlada prihvatila prijedloge Odbora vezano za visinu zatezne kamate i najvišu dopuštenu ugovornu kamatu između pravnih osoba.

Ministar financija Ivan Šuker ustvrdio je da se Uredbom o visini zatezne kamate i Uredbom o visini najviših dopuštenih ugovornih kamatnih stopa sprječava ugovaranje lihvarskih kamata.

Nadam se da smo konačno stali na kraj lihvarenju u Hrvatskoj, istaknuo je Šuker.

Utvrđene kamatne stope, za koje su kao referentni uzeti podatci iz drugog tromjesečja ove godine, primjenjivale bi se u četvrtom tromjesečju ove godine.

Odbor, koji će se sastajati tromjesečno, a po potrebi i češće, predlaže i da se sukcesivno, prema referentnim podatcima za svako tromjesečje, utvrđuju kamatne stope za slijedeća tromjesečja, pa bi npr. podatci za treće tromjesečje ove godine bili referentni za utvrđivanje kamatnih stopa za prvo tromjesečje iduće godine.

Šuker je objasnio da je za visinu zatezne kamatne stope kao referentna uzeta najviša kamatna stopa na kratkoročne kredite stanovništvu koja je u srpnju ove godine iznosila 14,24 posto, pa se zaokruživanjem na više došlo do kamate od 15 posto.

Kao referentna za najviše dopuštene ugovorne kamate uzeta je ukupna prosječna kamatna stopa na kratkoročne kredite pravnim osobama i građanima u drugom tromjesečju ove godine, a to je 11,64 posto.

Ta je kamatna stopa za novčane obveze između pravnih osoba, npr. između banaka i poduzeća, uvećana za 40 posto i tako se došlo do najviše ugovorne kamatne stope od 17 posto godišnje.

Za novčane pak obveze između građana i pravnih osoba referentna je kamatna stopa uvećana za 60 posto i tako je, zaokruživanjem na više, utvrđena kamata od 19 posto godišnje, objasnio je Šuker.

Hrvatska će u iduće dvije godine na raspolaganju imati oko 245 milijuna eura iz predpristupnih fondova EU-u, a da bi oni mogli uspješno koristiti tijela državne uprave trebaju provesti niz pravnih, strateških i institucionalnih mjera, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade, koja je prihvatila akcijski plan priprema za korištenje predpristupnih programa EU.

Hrvatskoj će tako iduće godine biti na raspolaganju ukupno 105 milijuna eura i to 80 milijuna za program PHARE, te 25 milijuna eura za program ISPA (podrška infrastrukturnim projektima u zaštiti okoliša i prometu).

Godinu dana kasnije, dakle 2006. Hrvatska će raspolagati sa 140 milijuna, od toga 80 za PHARE, 35 za Program ISPA, te 25 milijuna eura za program SAPARD (vezan za poljoprivredu).

Kako bi se ta sredstva uspješno iskoristila akcijskim planom definirane su mjere, nositelji i rokovi u kojima treba obaviti sve potrebne pripreme, kao što su primjerice, izrada nacionalne strategije, predlaganje programa itd.

Vlada je danas prihvatila i sporazum o financiranju godišnjega programa aktivnosti CARDS-a za 2004. u okviru kojega je Hrvatskoj namijenjeno 76 milijuna eura nepovratne pomoći.

Ta sredstva su namijenjena prije svega za demokratsku stabilizaciju, za gospodarski i društveni razvoj, pravosuđe i unutarnju politiku, jačanje administrativnih sposobnosti, te za zaštitu okoliša.

Sredstva iz CARDS programa Hrvatska koristi od 2001. i dosad je na raspolaganju imala ukupno 176 milijuna eura.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović je istaknula potrebu veće učinkovitosti u korištenju tih sredstava.

Početkom ove godine koristilo se tek oko 30 posto sredstava, a u međuvremenu iskoristivost je povećana na 38 posto, navela je ministrica.

Vrlo skoro raspisat će se javni natječaj za izgradnju 97 kilometara autoceste Split-Ploče, koja bi trebala biti gotova 2008. najavljeno je na današnjoj sjednici Vlade koja je Hrvatskim autocestama dala suglasnost za preuzimanje obveza u iduće četiri godine za izgradnju te autoceste.

Time je HAC-u odobreno da krene u javni natječaj za gradnju i prije donošenja plana gradnje, koji će Vlada donijeti do kraja godine, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Bit će raspisan jedan natječaj za 97 kilometara autoceste, ali podijeljen u tri dionice - Dugopolje-Šestanovac (37 kilometara); Šestanovac-Ravča (40 km); te Ravča-Ploče (20 km).

Potencijalni ponuditelji moći će se javiti ili za cijelu autocestu, ili za pojedine dionice.

Centar 112 bit će operativno-komunikacijski centar u svim hitnim situacijama, te će zaprimati sve pozive vezane uz hitne situacije i nesreće, predviđa Prijedlog zakona o zaštiti i spašavanju što ga je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

Slijedom tog zakona ustrojila bi se Državna uprava za zaštitu i spašavanje, koja bi rukovodila i koordinirala sve aktivnosti u slučaju katastrofa i većih nesreća.

Sam Centar 112 razvit će se preustrojem dosadašnjeg Centra za motrenje i obavješćivanje, a besplatni telefonski broj 112 za dojavu katastrofa i nesreća, Hrvatska uvodi sukladno praksi EU.

Saboru je Vlada poslala i prijedlog izmjena Zakona o USKOK-u po kojemu bi USKOK dobio mogućnost da od banke neposredno traži podatke o sumnjivim transakcijama, odnosno transakcijama povezanim s organiziranim kriminalom.

Vlada je usvojila novi garancijski program Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) namjenjen projektima Novi poduzetnik, Područja posebnog državnog interesa, Rast i razvoj, Poljoprivreda i Obrtni kapital.

Novim programom povećani su i najviši iznosi garancija, pa će se, ovisno o programu, moći dobiti garancija i na kredite u iznosu 1,5 milijuna kuna (npr. za Novi poduzetnik), odnosno do čak 5 milijuna kuna (npr. za kredite iz programa Rast i razvoj).

Hrvatska Vlada pozdravlja potpisivanje Ugovora kojim se uspostavlja Ustav za Europu, te je privilegirana što može svjedočiti tom povijesnom događaju u Rimu 29. listopada, stoji u posebnoj Izjavi što ju je tim povodom danas donijela Vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙