FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vježba traganja pasa za drogom

RIJEKA,21. listopada 2004.(Hina) - Na trajektu redovne linijeBrestova-Porozina između kopna i otoka Cresa danas je izvedena vježbaotkrivanja droge na plovilu, u kojoj je sudjelovalo deset službenihpolicijskih pasa.
RIJEKA,21. listopada 2004.(Hina) - Na trajektu redovne linije Brestova-Porozina između kopna i otoka Cresa danas je izvedena vježba otkrivanja droge na plovilu, u kojoj je sudjelovalo deset službenih policijskih pasa.

Vježba je izvedena na završetku sedmodnevne obuke tih pasa, provedene u Valbandonu pokraj Pule, na kojoj su psi obučavani za traganje za drogom na prostorima vezanima uz more, kao što su plovila i plaže.

Vježbu je proveo Centar za obuku pasa i dresuru službenih pasa MUP-a RH u sklopu obuke deset pasa u prvoj generaciji obuke za traganje za drogama. Psi su s uspjehom tragali za drogom u garaži za automobile i salonu za putnike trajekta.

Načelnik tog centra Branislav Bole rekao je da je centar obnovio obuku pasa 2002. godine nakon što su se obučeni psi pet godina prije toga uvozili iz Mađarske. Do sada su s obuke izašle tri generacije službenih pasa, od kojih je ova prva za droge.

Sada se u centru obučavaju 24 pasa, osim tih za traganje za drogom, još 12 za napadačku namjenu i dva za praćenje traga.

Obuka pasa traje šest do osam mjeseci. U dosadašnja četiri mjeseca obuke ti psi, među kojima su njemački i belgijski ovčari i labradori, naučili su otrkivati marihuanu, hašiš, kokain i heroin, a očekuje ih učenje prepoznavanja amfetamina i ecstasyja. I sljedeće godine provest će se obuka još deset pasa čime će se pokriti sve policijske uprave.

U Hrvatskoj je sada ukupno 49 policijskih pasa, od kojih su samo četiri za drogu. Potrebe za policijskim psima velike su, potrebno ih je čak 170 u Hrvatskoj, kazao je Bole. Nakon ulaska u EU bit će potrebno ukupno 200 pasa zbog povećanih potreba kontrole istočne granice na mjestima izvan graničnih prijelaza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙