FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako je Vlada odlučila da se predsjednički izbori održe 2. siječnja iduće godine, rekavši da je o toj odluci doznao na jučerašnjem sastanku s premijerom Ivom Sanaderom, te se s njom apsolutno složio. "Vlada se odlučila za 2. siječnja i u tom smislu smo premijer i ja razgovarali", izjavio je predsjednik Mesić. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je da je, nakon konzultacija premijera Sanadera s predsjednikom države Stipom Mesićem i predsjednikom Vrhovnog suda Ivicom Crnićem ocijenjeno kako je 2. siječnja iduće godine optimalni datum za održavanje predsjedničkih izbora.

ZAGREB - Sindikalne središnjice poručile su danas da neće sudjelovati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), sazvanoj za 2. studenoga, jer još nisu dobili materijale za sjednicu, prije svega nacrt prijedloga državnog proračuna i prijedlog porezne reforme. U pismu potpredsjednici Vlade i predsjednici GSV-a Jadranki Kosor sindikalne središnjice ističu da se ne mogu kvalitetno pripremiti za sjednicu GSV-a, te predlažu odgodu sjednice GSV-a i njezino sazivanje najmanje osam dana nakon primitka materijala.

ZAGREB - Voditeljica Radne skupine za razmatranje problema osoba s invaliditetom saborskog Odbora za ljudska prava Vesna Škulić prozvala je danas Vladino Povjerenstvo za osobe s invaliditetom da ne radi. To se, tvrdi, može iščitati iz potrošenog proračunskog novca i činjenice da je Povjerenstvo održalo samo dvije sjednice. Članovi Radne skupine razmotrili su i konačan prijedlog Zakona o pravima pacijenata. Upozoreno je da neke rehabilitacijske ustanove, poput toplica u Bizovcu i Topuskom te Istarskih toplica, ne dozvoljavaju osobama s invaliditetom rehabilitaciju jer nemaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa predlaže izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako oni koji su zasnovali radni odnos prije nego je Zakon stupio na snagu ne bi izgubili stečena prava po ugovoru o radu. Ministarstvo neće dopustiti da znanstveni novaci i asistenti ostanu bez posla, navodi se u priopćenju i dodaje kako će se po predloženim zakonskim izmjenama na njih primijeniti propisi prije nego je Zakon stupio na snagu.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić u razgovoru sa srbijansko- crnogorskim veleposlanikom Milanom Simurdićem, rekao je da Hrvatska želi povrat kulturne baštine, filmske i druge arhivske građe koja je otuđena. "Ostaje otvoreno i vrlo je osjetljivo pitanje povrat kulturnih dobara iz Srbije i Crne Gore", podsjetio je ministar. Veleposlanik Simurdić je obećao da će se zauzeti za rješenje tog pitanja iako stvari idu dosta sporo. Ocijenio je da su "odnosi Hrvatske i Srbije i Crne Gore vrlo dobri", te da s posebnim zanimanjem prati i obnovu crkava i spomenika, koji se, rekao je, obnavljaju u skladu s mogućnostima. Ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je da se u skladu s novčanim mogućnostima nastoje ispuniti sve ugovorene obveze.

ZAGREB - Ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i obiteljima poginulih branitelja danas su uručeni ključevi i rješenja o useljenju u 99 stanova u zagrebačkom naselju Malešnica. Izgradnju stanova, vrijednih oko 40 milijuna kuna, financirala je država, a ključeve je stradalnicima Domovinskog rata na prigodnoj svečanosti uručila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Stanove su dobile obitelji 14 poginulih branitelja, sedam hrvatski ratnih vojnih invalida 100-postototnog oštećenja, dvojica s 90-postotnim invaliditetom, četiri s 80-postotnim i 72 branitelja sa 70-postotnim ili manjim invaliditetom.

ZAGREB - Laička udruga Franjevački svjetovni red zatražio je danas od ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marine Matulović-Dropulić, da javno na internetu objavi cjelovit i nerecenzirani sadržaj Studije utjecaja na okoliš projekta Družba Adria, kojim se planira doprema nafte iz Rusije naftovodom preko šest zemalja do hrvatske luke u Omišlju. U priopćenju se ističe kako je javna dostupnost Studije pravo svakog građanina i podsjeća na izjavu hrvatskih biskupa od 10. prosinca 2003. u kojoj, uz ostalo, stoji kako je "Crkva zalaganje za zdrav okoliš uvijek smatrala dijelom svoga integralnog evenđeoskog navještaja..."

ZAGREB - Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva predstavili su danas tijek aktivnosti na izradi Nacionalne strategije razvitka ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Dva glavna dijela strategije, kako se planira, trebala bi dati odgovore na pitanja kako i u kojoj mjeri bi razvoj eko - poljoprivrede utjecao na okoliš te koje su njezine tržišne mogućnosti u Hrvatskoj. Po riječima više savjetnice u FAO-u Nadie El-Hage Scialabbae, tijekom projekta provest će se edukacija svih sudionika u proizvodnji i prometu proizvoda ekološke poljoprivrede.

ZAGREB - Dvodnevnu radionica pod nazivom "Uvođenje programa mirenja u hrvatske sudove", u organizaciji Britanskog udruženja za središnju i istočnu Europu (BACCE) i Hrvatskog pravnog centra, otvorili su danas u Zagrebu ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i britanski veleposlanik u Hrvatskoj John Ramsden. Otvarajući skup ministrica Škare Ožbolt istaknula je kako je institut mirenja, kao alternativna mogućnost rješavanja sporazuma izuzetno važan za poboljšanje stanja u pravosuđu. Napomenula je da je u Ministarstvu pravosuđa u tijeku izrada projekt o alternativnom rješavanju sporova, za čije će ostvarenje biti zatražena i sredstva iz predpristupnih fondova EU.

ZAGREB - U Hrvatskoj ove sezone još nije registrirana gripa niti oboljenja sa sličnim simptomima, a slično je i u Europi, iako sporadičnih slučajeva bolesti sličnih gripi ima u Ukrajini i Norveškoj, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ira Gjenero Margan. U Hrvatskoj se već dva tjedna provodi cijepljenje protiv gripe. Stručnjaci procjenjuju da će gripa kod nas doći, kao i obično, krajem prosinca i početkom siječnja, iako je lani stigla tek u veljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙