FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTOK LUNDY: PROCVAT MORSKOG ŽIVOTA U ZONI ZABRANE RIBOLOVA

DEVON,14. listopada(Hina) - Morski život je procvao otkako je prijesamo 18 mjeseci zabranjen izlov ribe, jastoga i rakovica u područjuistočno od britanskog otoka Lundy, u Bristolskom kanalu, objavila je učetvrtak Britanska uprava za zaštitu prirode.
DEVON,14. listopada(Hina) - Morski život je procvao otkako je prije samo 18 mjeseci zabranjen izlov ribe, jastoga i rakovica u području istočno od britanskog otoka Lundy, u Bristolskom kanalu, objavila je u četvrtak Britanska uprava za zaštitu prirode.

Zonu zabrane ribolova predložilo je Odbor za morsko ribarstvo pokrajine Devon i ekološka uprava British Nature kao bi se smanjio pritisak na riblje fondove i školjaše i obnovio život u moru, izvješćuje BBC.

Chris Davis, dužnosnik za zaštitu mora Britis Naturea rekao je da su rezultati iznenađujući nakon samo 18 mjeseci zabrane izlova. "Nismo mislili da ćemo tako skoro vidjeti razliku", kazao je.

"Smatrali smo da će trebati između tri i pet godina - u svakom slučaju tako su procjenjivali stručnjaci", dodao je Davies.

Zona potpune zabrane izlova istočno od otok Lundy, prva takve vrste u britanskim vodama, uvedena je kako bi se pokušali spasiti od nestanka riblji fondovi ugroženi pretjerenim izlovom.

Nacrt izvješća znanstvenika pokazuje da sada u zoni zabrane izlova ima tri puta više jastoga nego u područjima u kojima je lov nastavljen, no puni učinak zone znat će se tek za četiri godine.

"Vidjeli smo trostruko povećanje broja jastoga u zoni u odnosu na kontrolna područja izvan nje. To je prvi puta da smo vidjeli značajnu razliku u zalihama jastoga", kazao je Davis.

Istaknuo je da su migracije jastoga iz zone korisne za lokalne ribare te kako postoje dokazi da se riblji fondovi obnavljaju i u široj okolici zone, što potvrđuje i svjetska praksa.

Shaun Davison, ribar koji se bavi izlovom jastoga i rakovica, izjavio je da pozdravlja rezultate projekta.

"U prvo vrijeme zonu zabrane ribiolova doživljavali smo kao teškoću jer smo u tom području ribarili, ali ono što čujem o tim rezultatima je sjajna vijest", rekao je Davison. "Ako to povećava fond jastoga ima moju punu podršku", dodao je.

Otok Lundi leži 12 nautičkih milja (19 km) sjeverno od obale Devona u Bristolskom kanalu i jedini je morski prirodni rezervat u Engleskoj. Proglašen je i Europskim zaštićenim područjem zbog očuvanja tamošnjih grebena, podmorskih spilja, plimnih pješčanih sprudova, sivih tuljana i spužvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙