FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

R. Baretić dobitnik nagrade "Ksavera Šandora Gjalskog"

ZABOK, 14. listopada 2004. (Hina) - Splitski novinar i književnikRenato Baretić (41) dobitnik je književne nagrade "Ksavera ŠandoraGjalskog" za 2004., objavio je danas na konferenciji za novinare uzabočkom dvorcu "Gredicama" predsjednik Prosudbenog povjerenstva zadodjelu nagrade književnik Tito Bilopavlović.
ZABOK, 14. listopada 2004. (Hina) - Splitski novinar i književnik Renato Baretić (41) dobitnik je književne nagrade "Ksavera Šandora Gjalskog" za 2004., objavio je danas na konferenciji za novinare u zabočkom dvorcu "Gredicama" predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade književnik Tito Bilopavlović.

Za tu uglednu književnu nagradu, koja se dodjeljuje u godini kad se slavi 150. obljetnica rođenja K. Š. Gjalskoga i 25. obljetnica ustanovljenja nagrade, prijavljena su 42 prozna djela. U uži izbor za nagradu, osim nagrađena romana "Osmi putnik" u izdanju AGM-a iz Zagreba, ušli su i "Laica Format" Daše Drndić i "Wonderland" Marinka Koščeca.

Knjiga se izdvaja cjelovitošću, tematskim i sadržajnim bogatstvom te visokim stupnjem pripovjedačke tehnike, rekao je Bilopavlović.

Kako je istaknuo, Baretić dokazuje zavidno književno iskustvo u organizaciji priče, u sugestivnosti opisa i socijalno-psihološkoj karakterizaciji likova. U središtu je moderan, urban junak, mlad političar u usponu, kojega političke apsurdne igre i zla sudbina pretvaraju u autsajdera, pa čak i uljeza, osmog povjerenika vlasti na fantazmagoričnu otoku.

"Osmi putnik" humorna je, satirična, pa i tragična freska zabačena miljea, no simbolikom se proteže i na mnogo šira područja. Nakon Marinkovićeva "Kiklopa", "Osmi povjerenik" u nas je prvi roman koji se bavi iščašenostima iz jezika. Smjestivši radnju na otok "Trečić", Baretić je izmislio i treći jezik, kazao je Tito Bilopavlović o nagrađenu romanu, koji je do sada dobio i nagradu Republike Hrvatske "Vladimira Nazora", Matice hrvatske "Augusta Šenoe" i Vjesnikovu nagradu "Ivana Gorana Kovačića".

Ovogodišnji Dani K. Š. Gjalskog bit će otvoreni u ponedjeljak, 18. listopada, izložbom keramike Božene Štih-Balen u dvorani zabočke Elektre, u utorak se dodjeljuje Mala nagrada "Gjalski", a u srijedu nagrada "Gjalski" za srednjoškolce. Središnji događaj Dana, koji završavaju 26. listopada, svečanost je dodjele Književne nagrade "Ksavera Šandora Gjalskog" u zabočkoj osnovnoj školi.

Pokrovitelji te kulturne priredbe su Ministarstvo kulture, Krapinsko-zagorska županija te gradovi Zabok, Crikvenica i Poreč.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙