FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ION ILIESCU: KORUPCIJA JE RUMUNJSKA POKORA

BUKUREŠT,27. listopada(Hina/Rompress/Reuters) - Rumunjski predsjednikIon Iliescu rekao je u srijedu u govoru u nacionalnom parlamentu dasiromaštvo i korupcija i dalje ostaju najvažniji problemi zemlje, 15godina nakon pada komunizma.
BUKUREŠT,27. listopada(Hina/Rompress/Reuters) - Rumunjski predsjednik Ion Iliescu rekao je u srijedu u govoru u nacionalnom parlamentu da siromaštvo i korupcija i dalje ostaju najvažniji problemi zemlje, 15 godina nakon pada komunizma.

"Korupcija je pokora Rumunjske. Ona potkopava vjerovanje ljudi u demokraciju", rekao je Iliescu u svom posljednjem predsjedničkom govoru u parlamentu.

Nakon dva predsjednička mandata 74-godišnji Iliescu se više ne može kandidirati na predsjedničkim izborima 28. studenoga, no politički analitičari smatraju da će i dalje ostati dominanatna politička figura u Rumunjskoj.

Naime, proturječni zakon omogućio mu je da odgodi odlazak u političku mirovinu, jer će se istoga dana natjecati na izborima za gornji dom parlamenta.

Moskovski đak Iliescu, utemeljitelj vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD), koja je, izuzev četiri godine, vladala Rumunjskom od svrgavanja diktatora Niciolae Ceausescua 1989., na izborima će se pojaviti kao nezvisni kandidat na listi PSD-a. Glavninu glasova očekuje u siromašnoj unutrašnjosti gdje uživa znatnu popularnost.

Zastupnicima je rekao da je kao predsjednik pomogao u stvaranju institucija za borbu protiv korupcije, no za njihovu djelotvornost nužna je potpora građana.

Rumunjsku, kandidata za članstvo u Europskoj uniji, Trasparency International svrstava među najkorumpiranije zemlje u regiji, a iz Bruxellesa su poručili da bi taj problem mogao ugroziti ulazak u Uniju u 2007. godini.

"Nalazimo se u ključnom trenutku naše povijesti i nemamo pravo prokockati našu budućnost. Nikada u povijesti Rumunjska nije bila u povoljnijem trenutku da ispuni svoju sudbinu i afirmira se kao moderna zemlja", istaknuo je Iliescu.

Siromaštvo je, po njegovim riječima, glavna prepreka za provedbu drastičnih reformi nužnih za dovođenje Rumunjske u društvo Zapada, zbog toga što je teško kombinirati strukturalne promjene s brigom o siromašnima.

Zaključio je da doprinos ostvarenju europskog projekta Rumunjske i građenju konsenzusa oko velikih ciljeva od nacionalnog interesa smatra svojom dužnošću, a njihovo ostvarenje najvećem nagradom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙