FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BANG-JENSEN: PRIČA O ZATVARANJU HAAŠKOG SUDA OBMANA

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Komentar "Washington Timesa" daSjedinjene Države žele zatvoriti Haaški sud, a kojeg je u utorakopovrgnuo glasnogovornik State Departmenta naglašavajući da nemapromjene u američkoj politici i da SAD u velikoj mjeri i daljepodupiru napore suda, Nina Bang-Jensen iz washingtonske nevladineorganizacije Koalicije za međunarodnu pravdu u razgovoru za GlasAmerike ocijenila je obmanjujućim i nevažnim.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Komentar "Washington Timesa" da Sjedinjene Države žele zatvoriti Haaški sud, a kojeg je u utorak opovrgnuo glasnogovornik State Departmenta naglašavajući da nema promjene u američkoj politici i da SAD u velikoj mjeri i dalje podupiru napore suda, Nina Bang-Jensen iz washingtonske nevladine organizacije Koalicije za međunarodnu pravdu u razgovoru za Glas Amerike ocijenila je obmanjujućim i nevažnim.

Bang-Jensen kaže da je autor poznat po pisanju "potpaljivačkih" tekstova, te da osobno u tekstu u više prilika napada glavnu haašku tužiteljicu, rabi svoj "često pretjerivački, bukački jezik" i kombinira ga s navodima izjava Johna Boltona, dužnosnika iz State Departmenta koji "nije nadležan za pitanja u vezi sa ratnim zločinima, ali je oštar protivnik Međunarodnog kaznenog suda", prenosi VOA.

"Sve je izmiješao u obmanjujućem komentaru. Sa službenog američkog stajališta članak nije značajan, ali je u Beogradu privukao dosta pozornosti, znači postigao je učinak", kaže Bang-Jensen.

Bang-Jensen je zbog navoda Johna Boltona iz teksta da Haaški sud predstavlja prijetnju stabilnosti na Balkanu, tražila objašnjenje iz State Departmenta, koji su joj odgovorili da ne znaju je li taj navod u "Washington Timesu" točan jer je podtajnik Bolton na putu, no da to sigurno ne predstavlja službeno američko stajalište i protivno je onome što govore Colin Powell i drugi, prenosi VOA.

"Mislim da se ovdje riječ o pokušaju novinara koji unaprijed ima zadano stajalište te prepravlja tuđe riječi prema stajalištu koje zastupa određene interese. Svaki službeni izvor s kojim smo kontaktirali zanijekao je da postoje promjene u američkoj politici. Američko stajalište i ranije je ostavljalo mogućnost da se neki slučajevi s Haaškog suda prebace na sudove u regiji jednog dana, kada ti sudovi budu spremni, ali priča o zatvaranju Haaškog suda potpuno je apsurdna", kaže Bang-Jansen za VOA-u.

Bang-Jansen objašnjava da je razlog uspostave međunarodnog suda bio izbjeći "osjećaje i pristranost na lokalnoj razini" i dodaje da je "u nekim područjima bivše Jugoslavije ukupna stanje dovoljno stabilizirano da je tamo moguće tamo suditi za ratne zločine, ali u Beogradu to, očigledno, još nije slučaj".

Provođenje odluke Europske unije o zamrzavanju imovine haaških optuženika u BiH Bang-Jensen smatra važnim te dodaje da je šokantno što im imovina nije bila i ranije zamrznuta.

"Nema razloga da se osobama optuženim za takve zločine ostavi mogućnost da slobodno operiraju, plaćaju ljude, zapošljavaju vlastite snage sigurnosti. Veliki dio njihova novca nije na otvorenim računima, naša istraživanja pokazuju da neki od njih novac čuvaju u zemljama Europske unije, u drugim zemljama izvan BiH, tako da pozornost treba biti usmjerena na te zemlje, a kontrola treba biti preciznija i oštrija", kaže za Glas Amerike Nina Bang-Jensen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙