FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUSTRIJSKI PREDSJEDNIK U SRIJEDU U POSJETU ZAGREBU

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Austrijski predsjednik HeinzFischer boravit će 27. listopada, na poziv hrvatskog predsjednikaStjepana Mesića, u radnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će snajvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima,te priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Austrijski predsjednik Heinz Fischer boravit će 27. listopada, na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u radnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, te priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.

U svom prvom posjetu Republici Hrvatskoj u svojstvu saveznog predsjednika Fischer će se susresti s najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske i razgovarati o nastavku intenziviranja sveukupnih bilateralnih odnosa, o stanju u regiji i uključivanju Hrvatske u EU.

Heinz Fischer (65) izabran je 25. travnja na dužnost austrijskog predsjednika s 52,4 posto osvojenih glasova. Prisegnuo je 8. srpnja kao osmi austrijski savezni predsjednik i nasljednik Thomasa Klestila koji je preminuo dva dana prije nego što mu je trebao predati dužnost.

Prema austrijskom ustavu, autoritet predsjednika je velik, a Fischer je, nakon što je preuzeo dužnost, najavio da će biti jak savezni predsjednik koji će aktivno zastupati interese Austrije u inozemstvu, te da će u prvome redu biti "integracijska snaga" neutralne Austrije.

Fischer je četrdeset godina bio u službi socijaldemokracije i aktivan član SPO-a. Uzor mu je bio kancelar Bruno Kreisky, od kojega je, kao njegov suradnik, mnogo naučio. Obnašao je dužnost ministra znanosti, a 12 godina bio je predsjednik austrijskog saveznog parlamenta.

Mesić i Fischer sastali su se u svibnju na sastanku predsjednika srednje i istočne Europe u rumunjskoj Mamai. Austriju su na tom summitu predstavljali stari i novi predsjednik - Klestil i Fischer. Hrvatski je predsjednik tada izrazio zadovoljstvo svojom dotadašnjom suradnjom s Klestilom i izrazio uvjerenje da će se takva suradnja nastaviti i s Fischerom.

Hrvatska i Austrija održavaju dobre bilateralne odnose, a austrijski su dužnosnici često isticali potporu Beča za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙