FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SHARONU PRIJETI RASPAD KOALICIJE

TEL AVIV, 27. listopada 2004. (Hina/dpa) - Izraelski premijer ArielSharon možda je postigao pobjedu kada je Knesset u utorak navečerpodržao njegov plan o povlačenju iz Gaze, no bitka oko te inicijativedaleko je od dobivene, ističu u srijedu izraelski analitičari.
TEL AVIV, 27. listopada 2004. (Hina/dpa) - Izraelski premijer Ariel Sharon možda je postigao pobjedu kada je Knesset u utorak navečer podržao njegov plan o povlačenju iz Gaze, no bitka oko te inicijative daleko je od dobivene, ističu u srijedu izraelski analitičari.

Sharon sada mora riješiti sve glasnije pozive za sazivanjem nacionalnog referenduma o tom pitanju ili će mu se krhka koalicija u potpunosti raspasti, a s njome i svi izgledi za provedbu povlačenja.

Nacionalna vjerska stranka (NRP), uz potporu četvorice ministara Likuda, postavila je Sharonu ultimatum da u roku dva tjedna pristane na referendum zaprijetivši u suprotnom ostavkom.

Sharon zasad odbija popustiti.

"Nikad neću popustiti pod pritiscima ni prijetnjama i neću prihvatiti ultimatume", rekao je nakon glasovanja parlamenta.

Jedan od mogućih izlaza bilo bi osnivanje nove koalicije, sa strankama kao što je glavna oporbena Laburistička stranka koja podržava povlačenje iz Gaze.

Premda bi tako, barem na papiru, dobio najmanje 75 od 120 glasova u parlamentu, nije sigurno da bi mnogi od 50 posto članova Likuda koji su u utorak glasovali protiv plana pristali na koaliciju koja bi željela progurati plan o povlačenju.

Druga alternativa - popuštanje i raspisivanje referenduma - uzrokovala bi također mnogo problema. Sharon misli da bi referendum izazvao velike napetosti i podjele u javnosti. Zbog njega bi, tvrdi, mogao izgubiti potporu laburista, a nije sigurno da bi osigurao potporu članova koalicije koji ne podržavaju povlačenje iz Gaze.

Kritičari referenduma tvrde pak da je to samo još jedan pokušaj odgode povlačenja, predviđenog za 2005., jer bi za njegovu provedbu trebalo donijeti posebne zakonske propise. Podsjećaju također da referendum nije održan ni prije povlačenja sa Sinaja u sklopu mirovnog sporazuma s Egiptom.

Postoji uvijek i mogućnost da javnost odbaci plan, premda ispitivanja javnog mišljenja pokazuju suprotno, ističu analitičari.

Situaciju nimalo ne olakšavaju militantni izraelski naseljenici koji prijete da će učiniti sve kako bi omeli povlačenje, uključujući čak i akcije na Brdu hrama u Jeruzalemu, trećem najsvetijem mjestu islama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙