FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: u iduće dvije godine na raspolaganju oko 245 milijuna eura

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska će u iduće dvije godinena raspolaganju imati oko 245 milijuna eura iz predpristupnih fondovaEU-u, a da bi oni mogli uspješno koristiti tijela državne upravetrebaju provesti niz pravnih, strateških i institucionalnih mjera,istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade, koja je prihvatila akcijskiplan priprema za korištenje predpristupnih programa EU.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska će u iduće dvije godine na raspolaganju imati oko 245 milijuna eura iz predpristupnih fondova EU-u, a da bi oni mogli uspješno koristiti tijela državne uprave trebaju provesti niz pravnih, strateških i institucionalnih mjera, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade, koja je prihvatila akcijski plan priprema za korištenje predpristupnih programa EU.

Hrvatskoj će tako iduće godine biti na raspolaganju ukupno 105 milijuna eura i to 80 milijuna za program PHARE, te 25 milijuna eura za program ISPA (podrška infrastrukturnim projektima u zaštiti okoliša i prometu).

Godinu dana kasnije, dakle 2006. Hrvatska će raspolagati sa 140 milijuna, od toga 80 za PHARE, 35 za Program ISPA, te 25 milijuna eura za program SAPARD (vezan za poljoprivredu).

Kako bi se ta sredstva uspješno iskoristila akcijskim planom definirane su mjere, nositelji i rokovi u kojima treba obaviti sve potrebne pripreme, kao što su primjerice, izrada nacionalne strategije, predlaganje programa itd.

Takav plan je potreban kako ne bi došli u situaciju da imamo odobrena sredstva a ne možemo ih koristiti, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Podsjetio je pritom da možda ni jedna država, koja je ove godine ušla u Uniju, nije u potpunosti iskoristila sva raspoloživa sredstva.

Vlada je danas prihvatila i sporazum o financiranju godišnjega programa aktivnosti CARDS-a za 2004. u okviru kojega je Hrvatskoj namijenjeno 76 milijuna eura nepovratne pomoći.

Ta sredstva su namijenjena prije svega za demokratsku stabilizaciju, za gospodarski i društveni razvoj, pravosuđe i unutarnju politiku, jačanje administrativnih sposobnosti, te za zaštitu okoliša.

Sredstva iz CARDS programa Hrvatska koristi od 2001. i dosad je na raspolaganju imala ukupno 176 milijuna eura.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović je istaknula potrebu veće učinkovitosti u korištenju tih sredstava.

Početkom ove godine koristilo se tek oko 30 posto sredstava, a u međuvremenu iskoristivost je povećana na 38 posto, navela je ministrica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙