FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 12,30 SATI

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Trojica od desetorice optuženih za otmicu maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca - Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Darko Jaić priznali su danas pred sudom sudjelovanje u otmici koja se dogodila krajem veljače ove godine u Zagrebu. Gošuljević i Ježovita su, međutim, naglasili kako se ne osjećaju krivima za prvu točku optužnice koja ih s još dvojicom optuženih tereti za udruživanje u grupu koja je planirala otmice djece nekoliko uglednih poslovnih ljudi. Novica Petrač i Stevo Smrček izjavili su da se ne osjećaju krivima, dok je Ivan Bastalić rekao da se ne može očitovati o optužnici. Protiv Hrvoja Petrača i braće Ivana, Libera i Nikole Matekovića postupak se vodi u njihovoj odsutnosti jer su u bijegu i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

ZAGREB - Redatelj Zrinko Ogresta postao je članom Europske filmske akademije, izvijestio je danas zagrebački Interfilm. Međunarodnim uspjesima ovjenčani hrvatski redatelj bit će uključen u tzv. master class, odjel za stručna predavanja europskih redatelja u svijetu i promidžbene aktivnosti europske kinematografije, a sudjelovat će i u glasovanju o europskim godišnjim filmskim nagradama. Članovi Europske filmske akademije sa sjedištem u Berlinu, utemeljene 1989. pod vodstvom švedskog redatelja Ingmara Bergmana, ugledni su europski filmski autori i stvaraoci čija je uloga promicanje europskoga filma u svijetu. Akademijom predsjeda njemački redatelj Wim Wenders.

DUBROVNIK - U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku danas je otvoren petodnevni međunarodni skup "Translatologija kao komunikacijski most u EU". Skup pod pokroviteljstvom njemačke zaklade "Alexander von Humboldt" okupio je 40-ak uglednih translatologa iz 12 zemalja. Uz ostalo sudionici će raspravljati o etičkim pitanjima prevođenja i tumačenja, o međukulturnoj komunikaciji i snošljivosti, o leksikografiji u kontekstu translatorike te o literarnom prevoditeljstvu i suvremenim elektroničkim programima za prevođenje. Skup će popratiti okrugli stol "Obrazovanje translatologa u jugoistočnoj Europi", a sudionici će raspravljati o manjku stručnjaka za prevođenje i tumačenje, u prvom redu u zemljama koje se pripremaju za ulazak u EU.

ZAGREB - Nakon dužeg vremena u srpnju je u Hrvatskoj zabilježen blagi pad građevinskih radova - tako su građevinski radovi, mjereni odrađenim satima radnika na gradilištima, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bili manji za 2,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Građevinski radovi u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine u usporedbi s radovima u istom prošlogodišnjem razdoblju veći su pak za 6,8 posto. To pokazuje daljnje usporavanje ranijih visokih stopa rasta građevinske aktivnosti u Hrvatskoj, čiji je dinamični rast bio potaknut prije svega cestogradnjom, a potom i stanogradnjom.

ZAGREB - U zagrebačkom kinu "Tuškanac" na rasporedu je od 28. rujna do 2. listopada ciklus filmova redatelja praške škole. U tri dana bit će prikazana po dva filma iz toga filmskog razdoblja - "Muke po Mati" Lordana Zafranovića, Paskaljevićev "Čuvar plaže u zimskom periodu", Karanovićev "Miris poljskog cvijeća", Grlićev "Bravo maestro", Markovićev "Specijalna vaspitanja" i Kusturičin "Otac na službenom putu". Pojam praška škola je označavao studente praške filmske akademije FAMU, koja je u svijetu prepoznata kao zanimljiva istočnoeuropska pojava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙