FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teroristi prijete ubojstvom japanskog taoca

TOKIO, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters/Dpa) - Teroristička grupaprevođena al Qaedinim saveznikom Jordancem Abu Musab al-Zarqawijemzaprijetila je da će ubiti japanskog taoca zatočenog u Iraku ukolikoTokio ne povuče svoje snage, no premijer Junichiro Koizumi izjavio jeda će japanski kontingent ostati.
TOKIO, 27. listopada 2004. (Hina/Reuters/Dpa) - Teroristička grupa prevođena al Qaedinim saveznikom Jordancem Abu Musab al-Zarqawijem zaprijetila je da će ubiti japanskog taoca zatočenog u Iraku ukoliko Tokio ne povuče svoje snage, no premijer Junichiro Koizumi izjavio je da će japanski kontingent ostati.

Grupa je prijetnju objavila u utorak na islamističkoj Internet stranici. Na snimci jedan od trojice maskiranih muškaraca traži od Japana da povuče svoje snage iz Iraka. Zaprijetili su da će u protivnom zatočeni "nevjernik završiti kao Berg... i ostali nevjernici", aludirajući na Amarikanca Nicka Berga kojemu su u svibnju odrubili glavu.

Teroristi tvrde da je muškarac radio s japanskim snagama u Itaku, no japanska vlada kaže da niti jedan član njenog vojnog kontingenta u toj zemlji nije nestao.

Premijer Junichiro Koizumi izjavio je u srijedu da njegova zemlja neće povući svoje snage iz Iraka, unatoč prijetnjama. "Obrambene snage (japanska vojska) neće se povući iz Iraka", ustvrdio je Koizumi u izjavi koju su u srijedu prenijeli japanski mediji.

Na snimci je prikazan taoc kako vido uplašen i odjeven u bijelu majicu stoji ispred trojice maskiranih. Više podataka o zatočenom nije objavljeno. Iz riječi maskiranih terorista nije potpuno jasno je li oteti Japanac vojnik.

Japanski mediji objavili su da je taoc identificiran kao Akio Koda (24) stanovnik mjesta Fukuoka u sjeveru Japana, no nije jasno što je radio u Iraku.

Vijest o nestanku Japanca podijelila je javnost u toj zemlji, a mnogi kritičari kažu da je povrijeđen japanski pacifistički ustav. Glasnogovornik japanskog Ministarstva vanjskih poslova Hatsuhisa Takashima izjavio je Reutersu da se vlast još trudi potvrditi informacije s objavljene snimke.

Nacionalna televizijska kuća NHK objavila je da je vlast u premijerovu uredu zbog ovog slučaja osnovala krizni centar.

Japan je poslao ne-borbene trupe u mjesto Samawa, oko 270 kilometara sjeverno od glavnog grada Bagdada, zbog humanitarnog rada i obnove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙