FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I KERRY SE OPTUŽUJU OKO NACIONALNE SIGURNOSTI

WASHINGTON,27. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush injegov demokratski izazivač John Kerry razmijenili su u utorak žestokeoptužbe oko nacionalne sigurnosti, obojica uvjeravajući birače unesposobnost protivnika da zaštiti Amerikance.
WASHINGTON,27. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry razmijenili su u utorak žestoke optužbe oko nacionalne sigurnosti, obojica uvjeravajući birače u nesposobnost protivnika da zaštiti Amerikance.

Samo tjedan dana pred predsjedničke izbore 2. studenoga i Bush i Kerry su vodili kampanju u još neopredijeljenoj saveznoj državi Wisconsin nastojeći u posljednji trenutak steći prednost u utrci za Bijelu kuću, za koju ankete pokazuju da će biti neizvjesna do kraja.

Kerry je optužio Busha da kao glavni zapovjednik nije uspio u svojoj temeljnoj obvezi da stvori sigurnost za Ameriku. On je iskoristio nepovoljne vijesti o Iraku da bi ponovio svoju optužbu kako je Bush obmanuo Amerikance oko opravdanja rata u Iraku kao i troškova koje će zemlja morati podnijeti za tu operaciju. Kazao je kako Bush nastojao prikriti do završetka izbora vijest da je 380 tona eksploziva nestalo iz iračkog vojnog postrojenja nakon američkog napada na Irak u ožujku 2003.

Navodeći kao primjer izvješće da će Bush tek nakon izbora zatražiti dodatnih 75 milijardi dolara za financiranje rata u Iraku i Afganistanu Kerry je utvrdio kako Bush sustavno obmanjuje američku javnost oko Iraka i odbija priznati svoje pogreške. "On nije uspio stvoriti sigurnost u Iraku i spriječiti da postane ono što je danas, utočište za teroriste", rekao je Kerry u Green Bay u Wisconsinu. Potom je upitao: "Gospodine predsjedniče, o čemu još šutite? Što još krijete od američkog naroda? Koliko će još američki narod morati platiti?".

Bush je uzvratio u Onalaski u Wisconsinu ustvrdivši da je Kerry konstantno u krivu u ključnim pitanjima američke nacionalne sigurnosti navodeći kako je kao senator bio protiv Prvog zaljevskog rata 1991. i da se protivio naporima predsjednika Ronalda Reagana u hladnoratovskom sporenju s tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ocijenio je da Kerryju nedostaje i vizija i odlučnost da vodi Sjedinjene Države u ratu u Iraku ili protiv terorista al Qaede. Obnovio je pitanje Kerryjeve sposobnosti da predvodi u ratu protiv terorizma sugerurajući da se Kerry koleba pod političkim pritiskom.

Što se njega samog tiče, "u lošim i dobrim danima, bile ankete povoljne ili nepovoljne, ja sam odlučan pobijediti u ratu protiv terorizma", rekao je Bush.

Najnovija istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da Bush i Kerry vode izjednačenu borbu za Bijelu kuću.

Anketa lista Los Angeles Times utvrdila je da Bush i Kerry imaju po 48 posto potpore među vjerojatnim biračima. List The Washington Post u anketama pokazuje Kerryja s 49 posto potpore među vjerojatnim biračima, dok Bush dobija 48 posto što je u okviru margine greške i statistički beznačajno.

Oba kandidata posegnula su za usporedbom s poznatim američkim predsjednicima, republikanskim i demokratskim, optužujući jedan drugoga da su izdali njihovo naslijeđe.

Bush je posegnuo za potporom konzervativnijih demokrata ustvrdivši da Kerryjevi stavovi prema Iraku i nacionalnoj sigurnosti znače odbacivanje bivših predsjednika demokrata, Franklina Roosevelta, Harryja Trumana i Johna F. Kennedyja. Dodao je da je Kerry sklon "poziciji slabosti i nedjelovanja" što je suprotno "velikoj tradiciji demokratske stranke".

Kerry je pak optužio Busha da za razliku od predsjednika Roosevelta, Trumana, Eisenhowera, Kennedyja i Reagana koji su se oslanjali na sigurnosne saveze "nije uspio u svojoj temeljnoj obvezi glavnog zapovjednika da učini Ameriku sigurnom i zaštićenom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙