FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KUHNER: WASHINGTON ZABRINUT TUMAČENJEM ZAPOVJEDNE ODGOVORNOSTI

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Dnevnik "Washington Times" objavioje komentar analitičara Jeffreya Kuhnera koji, pozivajući se namišljenje pomoćnika američkog državnog tajnika Johna Boltona, tvrdi daWashington želi zatvaranje Međunarodnog suda za ratne zločine napodručju bivše Jugoslavije u Haagu, navodi u uvodu razgovora sKuhnerom postaja Glas Amerike koja napominje i da je državno tajništvoSAD-a izjavilo da i dalje podržava rad Haaškog suda.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Dnevnik "Washington Times" objavio je komentar analitičara Jeffreya Kuhnera koji, pozivajući se na mišljenje pomoćnika američkog državnog tajnika Johna Boltona, tvrdi da Washington želi zatvaranje Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu, navodi u uvodu razgovora s Kuhnerom postaja Glas Amerike koja napominje i da je državno tajništvo SAD-a izjavilo da i dalje podržava rad Haaškog suda.

"Veliki broj optužnica koje je izdala na temelju zapovjedne odgovornosti mogao bi postati vrlo opasan presedan u međunarodnom pravu", tumači Kuhner za VOA-u. "Optužnice koje je Del Ponte podigla ne samo protiv srpskih generala, nego i nekih hrvatskih generala, a Gotovina je najočigledniji primjer toga, toliko su široke, toliko slabo obrazložene da, kada bi tako nešto bilo doslovce provedeno i uključeno u međunarodno pravo, praktički svaki rat bio bi proglašen nelegalnim. Washington je vrlo zabrinut zbog Međunarodnog kaznenog suda i drugih trendova, jer bi na osnovi zapovjedne odgovornosti meta sudskog gonjenja mogli postati američki, britanski, europski generali" ističe Kuhner za Glas Amerike te dodaje da Washington sada želi da 95 posto slučajeva bude vraćeno na domaće sudove, no nekoliko glavnih suđenja poput Miloševićeva, želi da se dovrše u Haagu.

"Osobno smatram da bi bilo mnogo bolje da se i njegov slučaj vodi na sudu u Srbiji. Bošnjaci, Hrvati i Albanci smatraju da način na koji se vodi suđenje Miloševiću doslovno omogućuje Miloševiću izigravanje zakona. S druge strane, Srbi suđenje smatraju lažiranim, jer se vrlo dobro zna kakav će biti njegov ishod. Vjerojatno bi bilo mnogo bolje da se Miloševiću sudi u Beogradu, jer ne treba zaboraviti da njegove žrtve nisu samo Bošnjaci, Hrvati i Albanci nego i sami Srbi. Što se tiče Karadžića i Mladića, mislim da bi također bilo mnogo bolje da, kada budu uhvaćeni, budu izvedeni pred sud u Sarajevu", rekao je Kuhner za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙