FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da sredinom prosinca očekuje vrlo jasnu odluku Europskog vijeća o točnom datumu početka pregovora s Europskom unijom. Mi ćemo naš posao završiti i time steći sve uvjete za početak pregovora, kazao je Sanader na obilježavanju Europskog dana građanskog pravosuđa u Ministarstvu pravosuđa. Ustvrdio je da je Hrvatska učinila puno na približavanju Uniji. Podsjetio je da, osim uobičajenih kriterija za pristupanje Uniji, Hrvatska mora ispuniti i posebne kao što je reforma pravosuđa, povratak izbjeglica i imovine te punu suradnju s Haškim sudom. Ocijenio je da se na sva tri dodatna uvjeta za pristup EU-u učinilo puno, zbog čega i očekuje "vrlo jasnu odluku" o datumu početka pregovora.

ZAGREB - Očevid velikog požara koji je jutros izbio u zgradi bivše vojarne na uglu Selske i Ilice još nije počeo zbog visoke temperature i dima, a postoji mogućnost i da se odgodi za sutra, doznaje se u zagrebačkoj policiji. "Požar je ugašen, a vatrogasci su sanirali dio koji je prijetio urušavanjem, no zbog visoke temperature i dima još nema uvjeta za početak očevida", kazala je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. Kazala je kako postoji mogućnost da iz sigurnosnih razloga MUP-ovi inspektori protupožarne zaštite očevid obave sutra. Dodala je da će se po potrebi uključiti i vještaci Centra za kriminalistička vještačenja.

ZAGREB - Tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić i direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Davor Majetić potpisali su danas ugovor kojim se nastavlja uspješna suradnja između Vlade RH i tvrtke Microsoft, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Ugovorom je uređena sveobuhvatna suradnja na području primjene Microsoftovih rješenja u tijelima javne vlasti, savjetovanja i tehničke podrške te licenciranja svih Microsoftovih softverskih proizvoda, kao i uključivanje Vlade u Microsoftov program sigurnosti za vlade. Vrijednost ugovora za prvu godinu iznosi 24,3 milijuna kuna na bazi 22.600 PC računala i 1100 dodatnih serverskih i ostalih proizvoda.

ZAGREB - Po podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je prošle godine objavljeno 6447 naslova knjiga i brošura ili 50 posto više nego u 2002. godini, kad je tiskano 4298 knjiga i brošura. Po podacima DZS-a prošle su godine izdana 2422 časopisa ili 7,4 posto više nego 2002. i 281 novina, što je povećanje od šest posto. Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Zdenko Ljevak upozorio je na izdavačku hiperprodukciju u prvih devet mjeseci ove godine, kad je prodano šest milijuna knjiga, na što su presudno utjecala izdanja koja se prodaju u dnevnom tisku.

CAVTAT - U hotelu Croatia u Cavtatu danas je počela s radom dvodnevna regionalna Konferencija o financijama i investiranju u zemlje jugoistočne Europe, koju već četvrtu godinu zaredom organizira poslovni časopis Euromoney iz Londona. Skup, kojem na početku obratio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, okupio je više od 500 sudionika koji će uz, ostalo raspravljati, o promjenama koje su se na ekonomskom i političkom planu u zemljama regije dogodile između dvije konferencije. Obraćajući se okupljenima predsjednik Mesić podsjetio je kako hrvatski proces europskog integriranja bio vrlo dinamičan te kako se Hrvatska zalaže za "načelo regate" u procesu pridruživanja EU, odnosno da svaka zemlja postane članicom EU kad ispuni uvjete za članstvo neovisno o spremnosti drugih kandidata.

ZAGREB - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić istaknula je danas, na konferenciji za novinare, da su intenzivni razgovori te stranke s LS-om i Librom urodili predizbornom koalicijom na kompatibilnim programima te dodala kako smatra da je strateški značajno da se takva suradnja održi i ojača. Drži da je sporazum o predizbornoj koaliciji dobra startna osnova i da je važno u Hrvatskoj okupiti građanski misleće ljude koji podržavaju slobodu pojedinca i građansku opciju, što bi, kako ocjenjuje, bila treća politička snaga u Hrvatskoj. Upitana je li nakon izbora novog vodstva LS-a smanjena mogućnost ujedinjenja s tom strankom, Pusić je odgovorila kako ne misli da se nešto bitno promijenilo, te najavila da će s novim LS-ovim vodstvom razgovarati idući tjedan.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata upozorila je danas Vladu da tvrtka za humanitarno razminiranje Mungos ne može osigurati sredstva za isplatu plaća za rujan, te zamolila potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor da to pokuša riješiti. U pismu upućenom Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo, HUS upozorava kako je stanje u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje takvo da bi moglo doći do pokretanja stečaja tvrtke koja gotovo da nema svoje imovine. Tvrtka Mungos zapošljava 265 radnika, od čega 186 pirotehničara, 72 pomoćna radnika i 15 radnika u Upravi.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske neće pristati da cijenu brzog ulaska u Europsku uniju plate hrvatski radnici, već nastojati to spriječiti kroz aktivno sudjelovanje u radu Europske konfederacije sindikata (EKS) koja okuplja 60 milijuna europskih radnika, izjavila je danas predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović. Predsjednik EKS-a John Monks, u čiju je asocijaciju SSSH primljen polovicom ovoga mjeseca, rekao je da se u Hrvatsku došao upoznati s radom sindikata te upoznati Vladu i javnost što znači članstvo u EKS-u. Ocijenio je da Hrvatska nema još puno vremena za prilagodbu zakonodavstva standardima EU-a jer je kasno krenula, no u tome važnu ulogu moraju odigrati i sindikati.

SPLIT - Grad Split danas je prvi put u samostalnoj Hrvatskoj s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Splita obilježio 60. obljetnicu oslobođenja Splita od fašističkog okupatora svečanom akademijom u splitskom HNK. Izaslanik pokrovitelja proslave predsjednika Stjepana Mesića general Martin Špegelj kazao je u toj prigodi kako je na temeljima antifašističkog rata izgrađena stabilna Europa, a u njoj i Hrvatska. Split je ponos cijele Hrvatske, kazao je Špagelj, jer je u antifašističkoj borbi okupljao ljude s dalekih otoka i dubokih zaleđa u borbi protiv fašizma.

VUKOVAR - "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." ove će se godine obilježiti pod sloganom "Zazvonite zvona sa svih zvonika", odlučio je na današnjoj sjednici Odbor za obilježavanje toga dana. Članovi Odbora, pod predsjedanjem vukovarskoga gradonačelnika Vladimira Štengla, također su prihvatili okvirni program ovogodišnjeg obilježavanja "Dana sjećanja". Središnja svečanost odavanja počasti poginulima u obrani Vukovara održat će se 18. studenoga, na dan kad je prije 13 godina nakon višemjesečne opsade, srpski agresor slomio otpor obrane Vukovara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙