FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICJ: BUKUREŠT I KIJEV POKRENULI RJEŠAVANJE GRANIČNOG SPORA

ZAGREB/BUKUREŠT,26. listopada(Hina) - Predsjednik Međunarodnog sudapravde (ICJ) Shi Jiuyong sastao se u Den Haagu s predstavnicimaRumunjske i Ukrajine, koji su tom glavnom sudskom tijelu UN-apovjerili rješavanje spora oko razgraničenja na Crnom moru,izvijestila je u utorak rumunjska agencija Rompres.
ZAGREB/BUKUREŠT,26. listopada(Hina) - Predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ) Shi Jiuyong sastao se u Den Haagu s predstavnicima Rumunjske i Ukrajine, koji su tom glavnom sudskom tijelu UN-a povjerili rješavanje spora oko razgraničenja na Crnom moru, izvijestila je u utorak rumunjska agencija Rompres.

Na sastanku s predsjednikom ICJ-a, održanom u ponedjeljak poslijepodne, sudjelovali su zastupnici Rumunjske i Ukrajine u sporu - državni tajnik u rumunjskom MVP-u Bograd Aurescu i prvi zamjenik šefa ukrajinske diplomacije Oleksandr Motsik.

Na prvom sastanku zastupnika strana s predsjednikom suda utvrđivana je tehnička procedura za predaju dokumenata i pisanih izjava u predraspravnoj fazi postupka.

Dužnosnik za informiranje ICJ-a Boris Heim u telefonskom razgovoru nije želio iznositi nikakve pojedinosti o sastanku, objasnivši da je to praksa Međunarodnog suda.

Rumunjska je 16. rujna povjerila ICJ-u utvrđivanje jedinstvene morske granice s Ukrajinom te razgraničenje epikontinentalnog pojasa i isključivog gospodarskog pojasa u Crnom moru.

Dvije zemlje su 1997. ugovorom predvidjele mogućnost da spor povjere ICJ-u ako ga same na uspiju riješiti u roku od dvije godine, te ako u međuvremenu stupi na snagu ugovor o graničnom režimu.

Od 1998. do 2004. održale su 24 kruga pregovora koji nisu dali rezultata, a ugovor o granici stupio je na snagu u svibnju ove godine pa su se stekli uvjeti za angažiranje ICJ-a.

Odnosi dviju susjednih zemalja već su dulje vrijeme napeti zbog nemogućnosti da postignu sporazum o granicama epikontinentalnog i gospodarskog pojasa oko Zmijskog otoka u Crnom moru, u čijem su podmorju sredinom 90-ih otkrivene zalihe nafte i plina.

Prokop ukrajinskog kanala Bistraja kroz deltu Dunava, čija je prva faza otvorena za plovidbu prije dva mjeseca, dodatno je opteretio odnose i pridonio da se Bukurešt prvi obrati sudu u Den Haagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙