FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORSKA GRANICA RUMUNJSKE I UKRAJINE PRED MEĐUNARODNIM SUDOM

BUKUREŠT/ZAGREB,22. listopada(Hina) - Predstavnici Rumunjske i Ukrajinesastat će se idućeg ponedjeljka u Haagu s predsjednikom Međunarodnogsuda pravde (ICJ) Shi Jiuyongom, kako bi razgovarali o razgraničenjusvog epikontinentalnog pojasa i isključivih gospodarskih zona u Crnommoru, najavilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova u Bukureštu.
BUKUREŠT/ZAGREB,22. listopada(Hina) - Predstavnici Rumunjske i Ukrajine sastat će se idućeg ponedjeljka u Haagu s predsjednikom Međunarodnog suda pravde (ICJ) Shi Jiuyongom, kako bi razgovarali o razgraničenju svog epikontinentalnog pojasa i isključivih gospodarskih zona u Crnom moru, najavilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova u Bukureštu.

Na sastanku će se pokušati postići suglasnost oko proceduralnih pitanja vezanih za rokove dostave sudu svih dokumenata, posebno pisanih izjava jedne i druge strane, javlja agencija Rompress.

"Na tom prvom sastanku treba se dogovoriti tehnička procedura koju Rumunjska treba poštivati pri dostavi dokumenata koji trebaju dobro potkrijepiti ovu tužbu", navodi se u priopćenju MVP-a.

Rumunjsku stranu na sastanku će predstavljati državni tajnik u MVP-u Bogdan Aurescu, zastupnik vlade u tom predmetu pred ICJ-om, te suzastupnici Cosmin Dinescu, generalni direktor MVP-a za pravna pitanje i Iulian Buga, rumunjski veleposlanik u Ukrajini.

Rumunjska je 16. rujna predmet protiv Ukrajine predala na rješavanje ICJ-u, tražeći utvrđivanje jedinstvene morske granice između dviju država na Crnom moru i delimitaciju epikontinentalnog pojasa i isključivog gospodarskog pojasa koji im pripadaju.

Rumunjska vlada je od ICJ zatražila da "odredi rješenje podjele epikontinentalnog pojasa i isključivih gospodarskih pojasa koje će biti u skladu s međunarodnim pravom".

U središtu spora je zahtjev Kijeva da polazne točke za utvrđivanje granice idu oko malog otoka Serpents, dok Bukurešt ne dovodeći u pitanja njegovu pripadnost Ukrajini traži da taj otok od 17 hektara bude unutar rumunjskog gospodarskog pojasa.

Pitanje razgraničenja epikontinentalnog pojasa i rješavanja statusa otoka Serpents dovelo je do suspenzije sporazuma o prijateljstvu i suradnji Rumunjske i Ukrajine potpisanog 1997., te do kasnijeg zahlađenja odnosa.

Od 1998. do danas organizirano je više od 20 krugova pregovora na kojima Bukurešt i Kijev nisu došli do obostrano prihvatljivog rješenja. U bilateralnom ugovoru dvije su zemlje predvidjele mogućnost da se obrate Međunarodnom sudu pravde "ako se ne dođe do sporazuma u roku od dvije godine".

Epikontinentalni pojas obuhvaća morsko dno i podzemlje otvorenog mora koje se nastavlja uz teritorijalno more do 200 metara dubine.

Gospodarskim pojasom obalna država proširuje svoja suverena prava koja ima na teritorijalnom moru na iskorištavanje i zaštitu morskih resursa otvorenog mora do najveće širine od 200 nautičkih milja.

Gospodarski pojas proglasile su sve obalne države Crnog mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙