FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 60. obljetnica oslobođenja Splita

SPLIT, 26. listopada 2004. (Hina) - Grad Split danas je prvi put usamostalnoj Hrvatskoj s Udrugom antifašističkih boraca i antifašistagrada Splita obilježio 60. obljetnicu oslobođenja Splita odfašističkog okupatora svečanom akademijom u splitskom HNK.
SPLIT, 26. listopada 2004. (Hina) - Grad Split danas je prvi put u samostalnoj Hrvatskoj s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Splita obilježio 60. obljetnicu oslobođenja Splita od fašističkog okupatora svečanom akademijom u splitskom HNK.

Izaslanik pokrovitelja proslave predsjednika Stjepana Mesića general Martin Špegelj kazao je u toj prigodi kako je na temeljima antifašističkog rata izgrađena stabilna Europa, a u njoj i Hrvatska.

Split je ponos cijele Hrvatske, kazao je Špagelj, jer je u antifašističkoj borbi okupljao ljude s dalekih otoka i dubokih zaleđa u borbi protiv fašizma. Zadnje desetljeće prošlog stoljeća obilježeno je krizom koja se završila krvavim Domovinskim ratom, kazao je Špegelj, ustvrdivši da je unatoč "raznim idejama Domovinski rat vođen kao antifašistički protiv Miloševića i fašistoidnih okupatorskih ideja dijela Srba".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić kazao je kako bi starim hrvatskim antifašistima, koji su se borili od 1941. do 1945., bilo neobično drago kad bi veterani Domovinskog rata i hrvatski antifašisti sve prigodne blagdane iz jednog i drugog rata obilježavali zajedno. "Nema mjesta podjelama, jer vidimo da se i danas poseže za hrvatskim teritorijem, što je nemoguće ostvariti zahvaljujući EU", rekao je.

Fumić je kazao kako je ustaški pokret u hrvatskoj povijesti bio mnogo manji od antifašističkog. "Podupiremo i veoma nam je drago što se uklanjaju spomenici Francetiću i Budaku", kazao je Fumić, dodavši kako je antifašistička borba u Hrvatskoj bila nezamisliva bez Splita i Dalmacije. Split je isto tako dao golem doprinos u Domovinskom ratu, koji je također vođen protiv fašizma, ali srpskog, ustvrdio je. "Bez tih dvaju ratova - onoga u daljoj i ovog u bliskoj povijesti - ne bi bilo Hrvatske", kazao je Fumić.

Predsjednik splitske Udruge antifašističkih boraca i antifašistaa Ante Adorić ustvrdio je da je Split bio jedan od prvih gradova u Europi koji je prije 60 godina oslobođen te da je iz njega od tadašnjih četrdeset tisuća stanovnika u NOB otišlo dvanaest tisuća.

Gradonačelnik Miroslav Buličić kazao je da je taj dio povijesti grada Splita u antifašističkoj borbi vrlo bitan u njegovih 1700 godina, isto kao i Domovinski rat.

Svečanoj akademiji nazočili su i predstavnici stranaka, konzularni zbor u Splitu, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, HRM-a i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙