FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OBLJETNICA STRADANJA MJEŠTANA LOVASA 1991.

LOVASA 1991.LOVAS,18. listopada 2004.(Hina) - U spomen na pogibiju 21 mještaninaLovasa hrvatske nacionalnosti, stradalih 18. listopada 1991. u minskompolju, danas je podno drvenog križa na mjestu stradavanja Lovaščanapoložen vijenac, a zatim je u općinskoj vijećnici održanakomemorativna svečanost.
LOVAS,18. listopada 2004.(Hina) - U spomen na pogibiju 21 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti, stradalih 18. listopada 1991. u minskom polju, danas je podno drvenog križa na mjestu stradavanja Lovaščana položen vijenac, a zatim je u općinskoj vijećnici održana komemorativna svečanost.

U nazočnosti brojnih mještana Lovasa, među kojima su se nalazili i Lovaščani preživjeli prolazak kroz minsko polje, vijenac je položilo izaslanstvo općine, predvođeno načelnikom Željkom Cirbom.

Obraćajući se okupljenima, načelnik općine Željko Cirba podsjetio je kako su 18. listopada 1991. skupinu, u kojoj se nalazio 51 Hrvat iz Lovasa, pripadnici JNA i srpskih paravojnih prisilno odveli u minsko polje na ulazu u Lovas.

Pri prolasku kroz minsko polje poginuo je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

"Ovdje su bila polja smrti na koja su, bez suda i krivnje, osuđeni svi koji su se toga dana našli na minskom polju", rekao je Cirba.

"Dovedeni smo na polje koje je tada bilo zasijano djetelinom. Morali smo se uhvatiti za ruke i kada smo došli do mjesta gdje se sada nalazi drveni križ, stali smo jer smo vidjeli da su mine. Tada je jedan od četnika, koji nam je stajao iza leđa, gurnuo prvog u redu koji je padom aktivirao mine", izjavio je novinarima Ivan Mujić, jedan od lovaških Hrvata koji je preživio prolazak kroz minsko polje.

"Svi koji smo to preživjeli, dali smo iskaz za haško i hrvatsko tužiteljstvo", rekao je Mujić dodajući kako je sada na tužiteljstvu i sudu da pronađu krivce za stradanja Lovaščana u srpskoj agresiji i sude im.

Molitvu za sve poginule molio je lovaški župnik Stipo Marić.

Tijekom srpske agresije i okupacije Lovasa 1991. godine stradala su 84 Hrvata iz toga mjesta i 2 Hrvata iz susjednog Opatovca koji se nalazi u sastavu općine Lovas.

Zbog ratnih stradanja Lovaščana i razaranja toga mjesta, na Županijskom sudu u Vukovaru 16. rujna 2003. počeo je sudski proces protiv prvooptuženog Ljubana Devetaka i još 16 osoba. Osim sedamanestookrivljenog Ilije Vorkapića, svi ostali s optužnice nalaze se u bijegu i sudi im se u odsutnosti.

U razdoblju od 1991. do 1997. godine iz Lovasa i Opatovca prognana je 1661 osoba. U Lovasu je bila potpuno uništena 261 obiteljska kuća, a u Opatovcu 15 kuća. Uništeni su i svi gospodarski objekti. Katolička crkva sv. Mihovila u Lovasu zapaljena je i potpuno srušena.

Do sada se u Lovas vratilo oko 85 posto prijeratnih stanovnika, a obnova je privedena kraju, osim na obiteljskim kućama oko čije obnove postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

Molitvu za sve poginule molio je lovaški župnik Stipo Marić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙