FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

13. obljetnica početka napada JNA na Dubrovnik

DUBROVNIK, 1. listopada 2004. (Hina) - Danas se navršava 13 godina odpočetka agresije Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Dubrovnik ihrvatski jug.
DUBROVNIK, 1. listopada 2004. (Hina) - Danas se navršava 13 godina od početka agresije Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Dubrovnik i hrvatski jug.

Prvog listopada 1991. dva korpusa, zrakoplovi i mornarica JNA, potpomognuti rezervistima iz Srbije i Crne Gore, napali su malobrojne dubrovačke branitelje i civilno pučanstvo. Pod agresorskim naletom stanovnici Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta.

Dubrovnik je idućih mjeseci pretrpio najteže dane u svojoj povijesti. Vrhunac je bio 6. prosinca 1991., kad je u topničkim napadima poginulo 19 branitelja i civila, 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno, a grad i njegovi kulturni spomenici najteže su razarani u svojoj povijesti.

Za agresije i napada, koji su prestali tek potkraj 1995., na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, znatno više ih je ranjeno, zatočeno je 336 ljidi, a 33 tisuće je moralo napustiti svoje domove.

Danas, na 13. obljetnicu početka agresije na Dubrovnik, gradonačelnica Dubravka Šuica sa suradnicima te predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su na dubrovačkom groblju Boninovu vijence i zapalili svijeće pred Spomen-križem u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙