FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VUKELIĆ: ULJANIK SE JOŠ NEĆE PRIVATIZIRATI

PULA, 26. listopada 2004. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada ipoduzetništva Branko Vukelić je u utorak odbacio najave mogućeprivatizacije brodogradilišta "Uljanik" tijekom ove i iduće godine.
PULA, 26. listopada 2004. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić je u utorak odbacio najave moguće privatizacije brodogradilišta "Uljanik" tijekom ove i iduće godine.

Za posjeta pulskom brodogradilištu, Vukelić je rekao da hrvatskoj brodogradnji treba najprije dovršiti proces restrukturiranja i pripremanja tih kompanija za konkurentne nastupe na europskom i svjetskom tržištu.

"Kada sva naša brodogradilišta budu spremna tek tada ćemo moći govoriti o predstojećoj privatizaciji. Ono što je državni tajnik Vranković kazao odnosi se na činjenicu da ćemo 2006. godine moći govoriti da je pripremljeno sve za privatizaciju", rekao je Vukelić. Dodao je kako je "danas govoriti o privatizaciji Uljanika neozbiljno i o tome nitko ne govori".

Govoreći o zajedničkim koracima koje moraju poduzeti njegovo Ministarstvo u suradnji s hrvatskom brodogradnjom i upravama brodogradilišta, naglasio je kako sva brodogradilišta trebaju dovršiti privatizaciju sporednih djelatnosti u sklopu restrukturiranja brodogradnje kako bi se sve pripremili za buduću privatizaciju brodogradilišta.

Po njegovoj ocijeni, hrvatska brodogradnja treba nastupati ujedinjeno i zajednički prema svjetskim tržištima uz racionalizaciju poslovanja i ulazak novih tehnologija. Pritom u izgradnju broda treba što više uključiti domaće kooperante koji su u "Uljaniku" zastupljeni sa 62 posto. Vukelić drži da treba težiti tomu da domaći proizvod bude sa 70 posto zastupljen u izgrađenom brodu.

Ministar je najavio daljnju potporu "Uljaniku" za njegove daljnje projekte ocjenivši kako je ovo brodogradilište bilo uvijek korak ispred ostalih brodogradilišta u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave "Uljanika" Karlo Radolović smatra kako je privatizacija hrvatske brodogradnje nužna, za što je potrebna potpora resornog ministarstva i Hrvatskog fonda za privatizaciju. On je naglasio da bi država u brodogradilištu trebala zadržati zlatnu dionicu, odnosno 25 posto plus jednu dionicu.

Privatizacija mora biti vezana za strategiju i poziciju hrvatske brodogradnje, prateće industrije te hrvatskih banaka", istaknuo je Radolović.

Država bi trebala biti zaštita od špekulanata koji bi kupujući brodogradilište olako trgovali njegovom poviješću i imovinom, napomenuo je. Pritom je ustvrdio kako špekulanti ne mogu koristiti državnu potporu i iz brodogradilišta izvlačiti zaradu. Posebno je istaknuo značaj HBOR-a koji treba postati pravom hrvatskom bankom jer je brodogradnja, po njegovim riječima, iskoristila plafone banaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙