FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS: novi natječaj za splitsku Željezaru logičan potez HFP-a

SPLIT, 12. listopada 2004. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske udrugesindikata (HUS) Ozren Matijašević ocijenio je danas odluku Hrvatskogfonda za privatizaciju (HFP) o raspisivanju novog natječaja za prodajusplitske Željezare logičnim potezom, no drži kako se ipak s jednim oddvaju ponuđača moglo izravno nagoditi jer "Željezara više nemavremena".
SPLIT, 12. listopada 2004. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević ocijenio je danas odluku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o raspisivanju novog natječaja za prodaju splitske Željezare logičnim potezom, no drži kako se ipak s jednim od dvaju ponuđača moglo izravno nagoditi jer "Željezara više nema vremena".

Upravni odbor HFP-a, podsjetio je, odlučio je raspisati novi, treći natječaj i to po promijenjenim, posebnim uvjetima, odnosno s otpisom 80 milijuna kuna državnih tražbina, pa je dug tvornice, koji treba podmiriti novi vlasnik, smanjen na 290 milijuna kuna. Preuzimanje državnih jamstava od 22 milijuna eura uloženih u osuvremenjenje Željezare ostaje uvjet u natječaju kao i svi ostali uvjeti iz natječaja raspisana 14. kolovoza.

Na taj su se natječaj, za kupnju većinskog državnog udjela u Željezari od 89,33 posto, po posebnim uvjetima, za jednu kunu, javile samo dvije tvrtke koje u ponudi nisu navele preuzimanje tih jamstava i svih dugova pa je propao i taj pokušaj prodaje Željezare.

Matijašević je novinarima rekao kako je HFP postupio logično i po zakonu, jer ni jedna od dviju ponuda njemačke i slovenske tvrtke za kupnju Željezare po posebnim uvjetima, prispjelih na taj natječaj, nisu ispunjavale uvjete.

"Privatizacijski će se postupak otegnuti još nekoliko mjeseci i tvornica će nastaviti gomilati dugove, pa 430 radnika neće dobro prihvatiti odluku Fonda o novom natječaju. Bez državne novčane pomoći tvornica ne može poslovati, jer joj je potreban novac za obrtna sredstva, inače je dvojbeno njezino održanje do svršetka privatizacije", rekao je Matijašević. Dodao je da bi država do tada trebala suzbiti nelojalnu konkurenciju pri uvozu betonskog čelika, ograničiti izvoz starog željeza te tvornici osigurati status posebna potrošača struje.

Naglasio je kako bi novi natječaj morao sadržavati i odredbu o zadržavanju svih radnika najmanje tri godine, a ne da tehnološki višak procjenjuje novi vlasnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙