FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

u hrvatskim vodama sutra sjećanje na poplavu 1964. u zagrebu

ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Na katastrofalnu poplavu u Zagrebuprisjetit će se u Hrvatskim vodama sutra, 26. listopada, na datum kadse rijeka Sava prije 40 godina izlila iz korita i poplavila Trešnjevku, Trnje, Peščenicu i Novi Zagreb.
ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Na katastrofalnu poplavu u Zagrebu prisjetit će se u Hrvatskim vodama sutra, 26. listopada, na datum kad se rijeka Sava prije 40 godina izlila iz korita i poplavila Trešnjevku, Trnje, Peščenicu i Novi Zagreb.

Tada je rijeka odnijela 17 ljudskih života, potpuno je uništila 15.000 stambenih zgrada i oštetila 35.000 na poplavljenom području od oko 14 kilometara dužine i četiri kilometra širine gdje je poplavom izravno pogođeno 183.000 ljudi, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Hrvatskih voda.

Generalni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić pritom je naglasio da su štete kod takvih poplava obično 10 do 15 puta veće od cijene nasipa i drugih objekata koji štite od poplave.

Vladimir Jurašić, direktor za slivno područje Zagreba je napomenuo da je urbani dio Zagreba sada siguran od poplava rijeke Save, ali i potoka koji se slijevaju s Medvednice jer je od 39 planiranih retencija od Dubravice do Trnave sagrađeno njih 80 posto.

U svrhu bolje zaštite zagrebačke okolice od poplava izrađena je Prethodna studija izvodljivosti uređenja i korištenja rijeke Save od granice sa Slovenijom do Rugvice koja će biti predstavljena na sutrašnjoj 40. obljetnici poplave gdje će biti i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

"Voda je ogromni kapital, ali ima i svoju cijenu održavanja", naglasio je direktor Androšić, a čuo se i podatak da je od ukupno 370 milijuna kuna, koliko je godišnje potrebno za redovno održavanje sustava obrane od poplava na državnim vodama, dosad utrošeno svega 30 posto sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙