FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 25. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač" zatražilo je danas očitovanje hrvatske Vlade o odnosu tvrtke T-Hrvatski telekom prema građanskoj akciji te udruge kojom prikupljaju punomoć od građana za proširenje tužbe protiv T-HT-a radi naknade štete potrošačima nastale naplatom pretplate i zaračunavanjem sekundi kao cijele minute. Takvo traženje predsjednica "Potrošača" Jadranka Kolarević i predsjednik Saveza udruga "Potrošač" Ilija Rkman pojasnili su time što je Vlada kao 49 postotni vlasnik T-HT-a odgovorna za poslovanje te tvrtke, kao i nedavnim, kako kažu, "nečuvenim" izjavama iz T-HT-a da je tužba "Potrošača" neutemeljena i da neće popustiti pritiscima te udruge.

ZAGREB - Na referendumu koji su prošlog tjedna provela tri sindikata Hrvatskih telekomunikacija 68 posto radnika HT-a (5.059 od ukupno 7.914 zaposlenih) izjasnilo se za organiziranje štrajka upozorenja i općeg štrajka, priopćeno je danas iz sindikata. Republički sindikat radnika hrvatske pošte i telekomunikacija, Sindikat Telekoma Osijek i Sindikat HT TKC-a Vukovar organizirali su referendum na kojem su se radnici izjašnjavali jesu li za štrajk upozorenja i opći štrajk ako Uprava HT-a nastavi s procesom smanjivanja broja zaposlenih. HT planira tijekom ove godine smanjiti broj zaposlenih za 1.064 radnika, a kako ih je dosad smanjio za oko 300, do kraja godine tvrtku bi trebalo napustiti još više od 700 radnika.

ZAGREB - Na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom, održanoj danas pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, raspravljano je o osnivanju pojedinačnih radnih skupina koje detaljnije obuhvaćaju razne segmente rada samog Povjerenstva. Zaključeno je kako je izjednačavanje mogućnosti i prava osoba s invaliditetom aktivnost koja zahtjeva uključenost Povjerenstva u cijelosti, priopćeno je iz Vlade. Na sjednici je podržana inicijativa za osnivanje radne skupine koja bi sudjelovala u izradi Nacrta prijedloga o pravobranitelju za osobe s invaliditetom.

ZAGREB - Svoje mjesto u galeriji portreta dosadašnjih predsjednika Hrvatskoga sabora dobio je i Zlatko Tomčić. Portret predsjednika Sabora iz prošlog saziva u pretežito narančastosmeđim tonovima zemlje izradio je slikar Fadil Vejzović. U dvorani što nosi ime po Ocu Domovine Anti Starčeviću Tomčićev je portret smješten lijevo od glavnog ulaza, a portreti četvorice predsjednika prije njega poredani su na zidu desno od ulaza. Kao i njegovi prethodnici Tomčić je sam izabrao portretista, a na portretiranje je pristao tek nakon završetka mandata. Tomčićev portret, kako se doznaje u Saboru, plaćen je jednako kao i prijašnji, dakle 20-ak tisuća kuna.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija tijekom vikenda je evidentirala 31 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola te jednoga koji je vozio pod utjecajem droga, izvijestila je danas ta PU. U sklopu pojačanih mjera suzbijanja prekršaja alkoholiziranosti sudionika u prometu i utjecaja opojnih droga ukupno je obavljen nadzor nad 648 vozača te utvrđeno 212 prekrašaja, a 35 vozača i dva vozila isključeni su iz prometa. S najvećom koncetracijom alkohola u krvi (3,13 promila) zatečen je vozač bicikla, 46-godišnjak iz Ladimiravaca. U upravljanju vozilom pod utjecajem opojnih droga zatečen je 24-godišnjak iz osječkog prigradskog naselja Višnevca, kod kojega je ispitivanjem u organizmu utrvđena pristunost marihuane.

SPLIT - Na splitskom predjelu Brodarici danas je počela gradnja stambeno-poslovnih zgrada po Programu društveno poticane stanogradnje. Tim najvećim ulaganjem u stanogradnji u Dalmaciji, vrijednim 58 milijuna eura, kani se na 80,6 tisuća četvornih metara stambeno poslovnog prostora izgraditi 384 stana i poslovni prostor s dvjema podzemnim garažama od 900 parkirališnih mjesta, a planirana je i gradnja jedne javne garaže i stotinjak parkirališnih mjesta oko zgrada, dječjeg vrtića, knjižnice, doma zdravlja i restauranta. Cijena stana je 906 eura po četvornom metru.

ZAGREB - Internacionalna liga humanista (ILH) proglasit će u prosincu Split međunarodnim humanističkim gradom, jer je za vrijeme rata u BiH pokazao "veliko srce" za prognane i raseljene s područja bivše Jugoslavije, izjavio je glavni tajnik ILH Zdravko Šurlan nakon razgovora s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom. Posjetu kod premijera nazočio je i predsjednik ILH iz Graza Helmut Moritz i biskup banjolučki Franjo Komarica, zamjenik predsjednika ILH. Članovi ILH zatražili su od hrvatske Vlade da bude pokrovitelj 5. svjetskog kongresa jedinstva humanista, koji će se u rujnu 2005. održati u Dubrovniku. S hrvatskim premijerom razgovarano je i o globalizaciji, položaju malih i srednjih naroda u globalizaciji, svjetskom miru i humanizmu, izjavio je Šurlan.

DUBROVNIK - Na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika danas je održan komemorativni skup u spomen na Dubrovčane koje su 25. i 26. listopada 1944. pogubile partizanske komunističke vlasti. Tih su dana ubijena 52 ugledna Dubrovčanina, tadašnja dubrovačka intelektualna elita. Nakon uspostave samostalne Republike Hrvatske, na mjestu toga najvećeg dubrovačkog stratišta nakon II. svjetskog rata na obljetnicu njihova stradanja okupljaju se članovi obitelji stradalih i županijski i gradski predstavnici kako bi im odali počast. Molitvu za sve poginule predvodio je dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić.

SINJ - U sinjskom spomen-parku obilježena je danas 60. obljetnica oslobođenja Sinja i cijele Cetinske krajine od fašističkog okupatora. Na današnji dan prije 60 godina taj je kraj oslobodila partizanska 20. divizija. Tim povodom danas su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i Gradskog odbora SDP-a odali počast poginulim partizanima i žrtvama fašističkog terora. Predsjednik sinjskog SAB-a Janko Kelava rekao je kako je Cetinska krajina dala više od sedam tisuća boraca u Narodnooslobilačkom ratu od kojih je 2039 poginulo u borbama. Dodao je kako je u tom kraju bilo još oko dvije tisuće civilnih žrtava fašizma.

OSIJEK - Projekt "Sudjelovanje javnosti u održivom gospodarenju šumama", kojeg financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, predstavljen je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Osijek. Projekt je pokrenuo zagrebački Centar za održivi razvoj ruralnih krajeva, a predstavljajući ga, Slađana Novota iz osječke Udruge za razvoj civilnog društva "Smart", istaknula je kako mu je glavna svrha cilj javnosti objasniti što je to certificiranje šuma, te kako se gospodari šumama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙