FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Z. Tomčić dobio predsjednički portret

ZAGREB, 25. listopada(Hina) - Svoje mjesto u galeriji portretadosadašnjih predsjednika Hrvatskoga sabora dobio je i Zlatko Tomčić.
ZAGREB, 25. listopada(Hina) - Svoje mjesto u galeriji portreta dosadašnjih predsjednika Hrvatskoga sabora dobio je i Zlatko Tomčić.

Portret predsjednika Sabora iz prošlog saziva u pretežito narančastosmeđim tonovima zemlje izradio je slikar Fadil Vejzović.

U dvorani što nosi ime po Ocu Domovine Anti Starčeviću Tomčićev je portret smješten lijevo od glavnog ulaza, a portreti četvorice predsjednika prije njega poredani su na zidu desno od ulaza. Kao i njegovi prethodnici Tomčić je sam izabrao portretista, a na portretiranje je pristao tek nakon završetka mandata.

Tomčićev portret, kako se doznaje u Saboru, plaćen je jednako kao i prijašnji, dakle 20-ak tisuća kuna.

Zamisao da se izrade portreti svih dosadašnjih predsjednika Sabora i Županijskog doma potječe s kraja 90-ih godina, u vrijeme kad je završavala velika obnova saborske zgrade.

I dok portreti dosadašnjih predsjednika - Žarka Domljana (rad Jadranke Fatur), Stipe Mesića (rad Vatroslava Kuliša), Vlatka Pavletića (autor Vlado Jakelić), Nedjeljka Mihanovića (autor Rudi Labaš) i Zlatka Tomčića rese zidove dvorane Ante Starčevića, portreti predsjednika ukinutog Županijskog doma - Josipa Manolića (rad Dalibora Parača) i Katice Ivanišević (rad Josipa Bifela) svoje su mjesto našli na zidovima dvorane grofa Janka Draškovića, odnosno u popularnom Drvenom salonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙