FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 25. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova RH, predvođeno ministrom dr. Marijanom Mlinarićem, putuje danas u službeni posjet Republici Bugarskoj, gdje će s bugarskim ministrom unutarnjih poslova Georgijem Petkanovim razgovarati o suradnji policija država europskog jugoistoka u sprečavanju organiziranoga kriminala, trgovini narkoticima te ilegalnom krijumčarenju ljudi i oružja. Kako se očekuje, tijekom dvodnevnog posjeta visokoga izaslanstva hrvatske policije bugarskim kolegama, bit će riječi i o konkretnim oblicima suradnje u sprječavanju kriminala tzv. balkanskom rutom, u čemu su policije dviju država već ostvarile niz uspješnih kontakata, doznaje se od glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna. Također najviši predstavnici hrvatske i bugarske policije razgovarat će o efikasnoj borbi protiv svih oblika kriminaliteta, te prilagodbi policija dviju država standardima Europske unije.

VUKOVAR - Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski donio je jučer odluku o pokretanju istrage nad Zoranom O. (1975) iz Borova, koji je okrivljen da je u srijedu navečer bacio ručnu bombu ispred prostorija vukovarskog HSP-a. U eksploziji bombe lakše su ozlijeđena dvojica članova HSP-a. Bešenski je izjavio kako postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Zoran O. počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Dodao je kako je prethodno još jednom saslušao okrivljenika koji je, pri tom iznio i svoju obranu. Istražni sudac Bešenski okrivljenom Zoranu O. odredio je pritvor u trajanju od 30 dana od dana uhićenja, koji će okrivljeni provesti u Okružnom zatvoru u Osijeku.

ZAGREB - Dvadeset i peta obljetnica upisa Nacionalnog parka Plitvičkih jezera na UNESCO-vu Listu svjetske prirodne i kulturne baštine i 55. obljetnica proglašenja Plitvičkih jezera Nacionalnim parkom, bit će danas proslavljeni u tom prvom hrvatskom nacionalnom parku. Iznimna prirodna ljepota Plitvičkih jezera, slapova, bogatstvo flore i faune, šume i planinski zrak, šetnje šumskim stazama, veslanje te mnogi sadržaji za boravak i odmor, kao što su udobni hoteli i restorani s domaćim, ličkim ugođajem, na godinu privlače gotovo milijun posjetitelja sa svih kontinenata. Plitvička jezera nacionalnim su parkom proglašena godine 1949., a 1979. upisan je i na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a. Na području Parka su i prostrane šume, od kojih su neke zbog svojega prašumskog obilježja zaštićene kao poseban rezervat šumske vegetacije (Čorkova uvala). Raznolikost staništa i uvjeti za život omogućuju neometan razvoj mnogim biljkama i životinjama u vodi i na kopnu. Rezultati sustavnih istraživanja flore viših biljaka Nacionalnog parka Plitvičkih jezera govore o 1146 biljnih vrsta, svrstanih u 109 porodica. Kao malo gdje u svijetu, na području Nacionalnog parka Plitvičkih jezera danas žive sve autohtone vrste životinja, a najbogatiji je "nevidljivi" svijet mikroorganizama i jednostaničnih životinja, te malih višestaničnih beskralješnjaka. Od sisavaca je tu i smeđi medvjed - simbol Parka, autohtoni vuk, ris, lisica, zec, tvor, vidra, jazavac, divlja mačka, divlja svinja, jelen, srna...

ZAGREB - Izložba "Pedesete", koja je zamišljena tako da se njome valorizira jedno razdoblje hrvatske novije povijesti umjetnosti, povijesti kulture i povijesti uopće, otvorena je jučer u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Koordinator projekta izložbe Zvonko Maković rekao je da je izložba svojevrsna rekonstrukcija razdoblja 50-tih godina 20. stoljeća s dostatnom kritičkom distancom. "Izložbom, odnosno na neki način rekonstrukcijom vremena toga razdoblja, pruža se i relevantna ocjena umjetničkog i kulturnog standarda tadašnje Hrvatske", naglasio je Maković. Istaknuo je da su 50-te godine najvažniji segment naše novije povijesti jer se u to doba korjenito promijenilo političko, društveno, kulturno i umjetničko ozračje. "Hrvatska kao dio tadašnje jugoslavenske zajednice raskida s umjetnošću socrealizma te se možda ni u jednoj drugoj sredini tih godina nisu zbivali tako ubrzani plodni procesi promjena kao što je to bilo u Hrvatskoj", ocijenio je. Izložba je podijeljena u devet segmenata: slikarstvo i skulptura, književnost, kazalište, film, fotografija, dizajn, arhitektura i urbanizam, likovna kritika i glazba.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s 40-ak visokih crkvenih dužnosnika, predvodit će večeras u 18 sati svečanu večernju misu u konkatedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici u spomen na srijemske mučenike, a u povodu 1700. godišnjice njihove smrti. Bit će to uvod u svečano euharistijsko slavlje koje će u utorak, 26. listopada, u 11 sati predvoditi milanski nadbiskup, kardinal Dionigi Tettamanzi. U jubilarnoj proslavi posvećenoj srijemskim mučenicima sudjelovat će biskupi iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Austrije, Italije i Mađarske. Srijemska biskupija, nekadašnja katolička biskupija i metropolija imala je sjedište u Sirmijumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici. Nastala je vrlo rano, već u 2. stoljeću, a njoj su bile podvrgnute biskupije u Cibalae (Vinkovci), Mursi (Osijek,), Sisciji (Sisak), Petoviju (Ptuj), Emoni (Ljubljana) i Singidunumu (Beograd). Biskupija je imala važnu ulogu na tom području do njezina ukinuća godine 1773., kad je sjedinjena u Đakovačku ili bosansku i srijemsku biskupiju sa sjedištem u Đakovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙