FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD I DALJE NEMA NAMJERU PRIHVATITI PROTOKOL IZ KYOTA

WASHINGTON,22. listopada(Hina) - Sjedinjene Države su u petak izjavilekako i dalje nemaju namjeru prihvatiti protokol iz Kyota nakon što gaje donji dom ruskog parlamenta ratificirao i tako omogućio stupanje nasnagu ovog međunarodnog sporazuma o smanjenju ispuštanja stakleničkihplinova.
WASHINGTON,22. listopada(Hina) - Sjedinjene Države su u petak izjavile kako i dalje nemaju namjeru prihvatiti protokol iz Kyota nakon što ga je donji dom ruskog parlamenta ratificirao i tako omogućio stupanje na snagu ovog međunarodnog sporazuma o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je novinarima kako pozicija Sjedinjenjenih Država ostaje ista.

"Nemamo namjeru potpisati ili ratificirati ga", rekao je on.

Ruska ratifikacija bilo je posljednja među velikim industrijskim zemljama potrebna da bi sporazum postao međunarodno obavezan nakon što je administracija predsjednika Busha odbacila protokol u ožujku 2001.

Da bi stupio na snagu sporazum su trebale ratificirati države koje su među razvijenim zemljama odgovorne za najmanje 55 posto emisije stakleničkih plinova prema stanju iz 1990.

Rusija koja proizvodi 17 posto, postala je ključna zemlja nakon što se povukao SAD, najveći svjetski zagađivač, odgovoran za 36 posto emisije.

Washington je ustvrdio da je sporazum za SAD previše skup i da nepravično isključuje velike zemlje poput Kine i Indije koje se sve više industrijaliziraju.

Sporazum obvezuje vodeće industrijske zemlje da do 2012. za 5,2 posto u odnosu na stanje 1990. smanje ispuštanje ugljičnog dioksida i još pet stakleničkih plinova koji utječu na zagrijavanje planeta.

Sporazum će se primjenjivati samo na zemlje koje ga ratificiraju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙