FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SURADNJA UDRUGA RATNIH VETERANA S PODRUČJA BIVŠE JUGOSLAVIJE

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Povodom sastanka Stalnog komitetaza Europska pitanja Svjetske veteranske federacije, održanom ovogtjedna u Zagrebu, na kojem su sudjelovale i udruge iz Hrvatske, Bosnei Hercegovine te Srbije i Crne Gore, postaja Radio slobodna Europa(RFE) prenosi ocjene sudionika skupa o suradnji udruga veterana sprostora bivše Jugoslavije.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Povodom sastanka Stalnog komiteta za Europska pitanja Svjetske veteranske federacije, održanom ovog tjedna u Zagrebu, na kojem su sudjelovale i udruge iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore, postaja Radio slobodna Europa (RFE) prenosi ocjene sudionika skupa o suradnji udruga veterana s prostora bivše Jugoslavije.

"Gdje god je bilo ratnih operacija tijekom nesretnog rata krajem prošlog stoljeća. Ta suradnja se nastavlja u okviru Svjetske veteranske federacije. Kada gledamo s tog aspekta, to je najveći doprinos. Tko bi nas uspio okupiti za istim stolom da nije takve udruge koja već 54 godine funkcionira", izjavio je za RFE Đuro Dečak, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata.

Hrvatski antifašistički veterani blisko surađuju s Dečakovom udrugom, ali nisu zadovoljni činjenicom da ih hrvatska država zakida u pravima, posebice u usporedbi s veteranima Domovinskog rata, navodi se u prilogu postaje. Predstavnik SUBNOR-a Srbije Stanimir Lazarević za postaju je istaknuo da je vrlo važno surađivati "ne samo na području zakonodavstva, nego i u stvaranju uvjeta za praktičnu suradnju u području socijale, ekonomije, prava i drugo".

Antifašistički borci BiH dobro surađuju sa svima, osim s nekim udrugama iz ratova devedesetih, ističe za postaju član predsjedništva Mujo Čović. "Ne prihvaćamo nikakvu rehabilitaciju snaga koje su se borile protiv nas u tom razdoblju. Vjerovatno će sazrijeti vrijeme. Po mom mišljenju, pomoći će utjecaj udruga jačih zemalja kao što je Hrvatska. Mislim da će hrvatske udruge pozitivno utjecati na promjenu stajališta udruga u Bosni i Hercegovini", kaže Čović za postaju.

Glavni tajnik Udruge veterana BiH Mirza Hajdarević suradnju s veteranima Republike Srpske opisao je riječima: "Trenutno se vidimo na ovakvim sastancima koje organizira Svjetska organizacija boraca", a jednaka se rečenica čula i od veterana iz Republike Srpske, izvješćuje postaja. Hajdarević o suradnji s veteranima HVO-a kaže da su za vrijeme predsjednikovanja Mire Grabovca HVO-om imali čak i zajedničke TV nastupe na svim televizijskim postajama u Federaciji, no nakon njegova odlaska u politiku "došli su neki novi klinci koji su se zatvorili u svoj tor u Mostaru tako da oni, i kada dođu na sastanak u Vladu Federacije, više šute nego što razgovaraju o tim nama zajedničkim problemima", prenosi postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙