FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAKON EKSPLOZIJE U KINESKOM RUDNIKU IZVUČENO 60 TIJELA

XINMI, 21. listopada 2004. (Hina/AFP) - Nakon eksplozije metana urudniku ugljena u Kini izvučeno je 60 tijela, a vlasti pretpostavljajuda bi u nesreći moglo biti 148 poginulih te ističu da je riječ ojednoj od najtežih nesreća u rudnicima posljednjih godina.
XINMI, 21. listopada 2004. (Hina/AFP) - Nakon eksplozije metana u rudniku ugljena u Kini izvučeno je 60 tijela, a vlasti pretpostavljaju da bi u nesreći moglo biti 148 poginulih te ističu da je riječ o jednoj od najtežih nesreća u rudnicima posljednjih godina.

Drama koja ponovno pokazuje strašne propuste u sigurnosti u kineskim rudnicima, dogodila se u srijedu dok je 446 rudara radilo u rudniku Daping, 100 km jugozapadno od glavnog mjesta pokrajine Zhengzhou.

Operacije pomoći prekinute su tijekom poslijepodneva nakon urušavanja jednog okna, javila je agencija Nova Kina.

"Izgledi da ima preživjelih vrlo su mali", rekao je zamjenik direktora državne uprave za zaštitu na radu Sun Huashan u Pekingu na konferenciji za novinare o nesrećama na radu, koja je predviđena prije objave katastrofe.

Državna uprava za zaštitu na radu navela je da je 298 radnika uspjelo pobjeći nakon eksplozije metana te da je 18 rudara hospitalizirano.

Nesreće u rudnicima česte su u Kini koja je najveći potrošač i proizvođač ugljena na svijetu, gdje potrebe za energijom stalno rastu. Ove bi godine gospodarski rast trebao biti viši od 9 posto.

Zbog velike potražnje ugljena ponovno su otvoreni rudnici, zatvoreni po nalogu države zbog loših sigurnosnih uvjeta. Prema najnovijim podacima, tijekom prvih 9 mjeseci godine u 2796 nesreća u rudnicima poginula su 4153 rudara.

China Labor Bulletin, neovisna organizacija zaštite radnika sa sjedištem u Hong Kongu, upozorava da u kineskim rudnicima svake godine pogidne blizu 20.000 rudara.

Godine 2002. u državnim rudnicima i kamenolomima bilo je zaposleno 3,4 milijuna ljudi koji su radili za u prosjeku 120 dolara na mjesec. Broj zaposlenih u malim privatnim rudnicima nije moguće procijeniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙