FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska: opada broj samoubojstava

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Iako se samoubojstva u Hrvatskojnalaze na prvom mjestu uzroka smrti od ozljeda, posljednjih godinanjihov broj opada pa je u 2002. zabilježeno 875 slučajeva, istaknutoje danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na predstavljanju dvajupublikacija s područja mentalnog zdravlja.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Iako se samoubojstva u Hrvatskoj nalaze na prvom mjestu uzroka smrti od ozljeda, posljednjih godina njihov broj opada pa je u 2002. zabilježeno 875 slučajeva, istaknuto je danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na predstavljanju dvaju publikacija s područja mentalnog zdravlja.

Najviše samoubojstava zabilježeno je 1992. godine (1.156), dok je 2000. bilo 926, a 2001. godine 882 samoubojstva.

Samoubojstvima su skloniji muškarci, a najčešći način izvršenja kod oba spola je vješanje. U ratnim i poratnim godinama porastao je broj samoubojstava vatrenim oružjem, no taj trend zadnjih godina pada. Ipak, još uvijek je 23 posto samoubojstava kod muškaraca počinjeno vatrenim oružjem.

Najviše samoubojstava u razdoblju od 2000. do 2002. bilo je u Krapinsko-zagorskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj.

Statistika samoubojstava prikazana je u publikaciji "Mentalne bolesti i poremećaji u Hrvatskoj".

U publikaciji "Okvir za javnozdravstvenu akciju na području mentalnog zdravlja" ističe se važnost uključivanja mentalnog zdravlja u sve javnozdravstvene aktivnosti i prihvaćanje njegove važnosti na svim razinama društva.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u svijetu od mentalnih bolesti i poremećaja pati oko 450 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj su mentalne bolesti vodeće po broju dana bolničkog liječenja, a oboljeli se prosječno liječe 35,8 dana.

Dvije trećine svih hospitalizacija zbog mentalnih bolesti u 2002. uzrokovali su alkoholizam, shizofrenija, depresivni poremećaji i reakcije na teški stres, uključujući PTSP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙