FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOKIA KLJUČNI ČIMBENIK FINSKOG GOSPODARSTVA

HELSINKI, 19. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Finsko bogatstvo usko jepovezano s onim diva mobilne telefonije Nokije, pokazuje najnovijeizvješće finskog instituta za gospodarska istraživanja.
HELSINKI, 19. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Finsko bogatstvo usko je povezano s onim diva mobilne telefonije Nokije, pokazuje najnovije izvješće finskog instituta za gospodarska istraživanja.

Prema procjenama instituta ETLA, Nokia, najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona, čini nekih 3,5 posto finskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini.

Na Nokiju otpada trećina svih istraživanja u Finskoj i petina ukupnog izvoza i korporativnih poreza, kažu u tome institutu, koji je prošle godine procijenio Nokijin udjel u BDP-u od tri posto. Tako velik udio gospodarstva povezan s jednom kompanijom, kažu u institutu, ima malo paralela s drugim zapadnim zemljama.

Istraživač ETLA-e Jyrki Ali-Yrkko kaže da nije zabrinut da će Nokia otići iz Finske, ističući kako većina od tvrtkinih 23.000 zaposlenika u zemlji radi na poslovima istraživanja i razvoja. Mnogi od tvrtkinih zaposlenika također rade u proizvodnji.

Po pisanju online izdanja tamošnjeg lista Helsingin Sanomat, Ali-Yrkko je, međutim, izjavio: "Zasigurno bi bio šok za finsko gospodarstvo kada bi Nokia kazala da će preseliti proizvodnju iz svoje tvornice Salo u neku drugu zemlju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙