FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba finskog arhitekta Alvara Aalta

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Studijska izložba jednoga od vodećihfinskih arhitekata Alvara Aalta "Arhitektura i čitanje" te popratnaizložba fotografija "Gradnja prikladna životu" otvorena je večeras uHrvatskom muzeju arhitektura Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Studijska izložba jednoga od vodećih finskih arhitekata Alvara Aalta "Arhitektura i čitanje" te popratna izložba fotografija "Gradnja prikladna životu" otvorena je večeras u Hrvatskom muzeju arhitektura Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Alvar Aalto (1898. -1976.) smatra se vodećim finskim arhitektom, koji je svojim djelima stekao i velik međunarodni ugled. Njegov je opus poznat po izradbi arhitektonskih projekata za knjižnice i u središtu izložbe su upravo ta djela.

Izložba uključuje fotografije, modele i izvorne crteže, a prikazuje deset sagrađenih knjižnica, devet neizgrađenih projekata i dva projekta koji se nadovezuju na temu knjižnica: Akademsko spremište knjiga u Helsinkiju i unutrašnjost "Sobe poezije" u knjižnici Lamont Harvardskog sveučilišta.

Kako je istaknuto na otvorenju izložbe, prikazani su projekti nastali od 1924. do 1974. Izložba je skraćena inačica velike izložbe postavljene u Finskoj u povodu stote obljetnice Aaltova rođenja, a prikazana je u nekoliko većih gradova u svijetu.

Zanimljivo je da se finski arhitekt našao na popisu međunarodnoga natječaja za Klinički bolnički centar na Šalati raspisan 1931.

Izložba, koju je u nazočnosti velikoga broja posjetitelja otvorio finski veleposlanik Ilpo Manninen, otvorena je do 24. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙