FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN: OTKRIVEN HONECKEROV BUNKER

BERLIN, 30. rujna 2004. (Hina/dpa) - Građevinski radnici otkrili sutajni podzemni bunker bivšeg istočnonjemačkog diktatora ErichaHoneckera u središtu ujedinjenog Berlina, objavili su tamošnjimediji.
BERLIN, 30. rujna 2004. (Hina/dpa) - Građevinski radnici otkrili su tajni podzemni bunker bivšeg istočnonjemačkog diktatora Ericha Honeckera u središtu ujedinjenog Berlina, objavili su tamošnji mediji.

Labirint soba i hodnika, smješten ispod zgrade u kojoj je nekada bilo sjedište istočnonjemačke komunističke partije, izgrađen je na vrhuncu Hladnog rata 1964. godine, objavio je Berliner Zeitung u izdanju od petka. Za postojanje toga bunkera znali su samo najviši dužnosnici tadašnjeg DDR-a.

Kompleks podzemnih soba od vanjskog su svijeta odvajala masovna čelična vrata. Bunker, završen tri godine nakon podizanja berlinskog zida, bio je namjenjen za dugotrajnu upotrebu u slučaju napada.

Jedna soba bila je odvojena od drugih i očito namjenjena Honeckerovim osobnim potrebama. Njezin stanovnik mogao je 30 metara dugim tajnim hodnikom napustiti bunker i izaći u drugoj zgradi.

Honecker je napustio vlast 1989., godinu prije njemačkog ujedinjenja. Zgrada komunističke partije DDR-a danas se preuređuje u sjedište Europske škole za menadžment i tehnologiju (ESMT).

Honecekerov bunker nalazi se otprilike kilometar udaljen od mjesta na kojem se nekada nalazio ratni bunker Adolfa Hitlera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙