FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEW YORK TIMES: ZATOČENICI U GUANTANAMU SU BILI ZLOSTAVLJANI

NEW YORK, 17. listopada 2004. (Hina/AFP) - S velikim brojemosumnjičenika koji su bili zatočeni u američkoj bazi Guantanamo, svedo travnja ove godine, grubo se postupalo, a neki stručnjaci govore io zlostavljanju, piše New York Times od nedjelje, pozivajući se naizvore u tom zatvoru.
NEW YORK, 17. listopada 2004. (Hina/AFP) - S velikim brojem osumnjičenika koji su bili zatočeni u američkoj bazi Guantanamo, sve do travnja ove godine, grubo se postupalo, a neki stručnjaci govore i o zlostavljanju, piše New York Times od nedjelje, pozivajući se na izvore u tom zatvoru.

Dužnosnici Pentagona uvijek su tvrdili da su se grube metode ispitivanja zatočenika, potanko opisane u posebnom priručniku koji je odobrio ministar obrane Donald Rumsfeld, rijetko primjenjivale.

Međutim, prema izvorima na koje se poziva New York Times, postupci koji su se primjenjivali u Guantanamu bili su puno gori. Novine dodaju da su svi izvori, zatvorski čuvari, obavještajni agenti i drugi sugovornici potvrdili da su se u Guantanamu dugo primjenjivale odveć grube metode, premda su zatočenici koji su pokazivali spremnost za suradnju imali pravo na blaži tretman.

Grubi postupci prestali su se primjenjivati u travnju ove godine pošto je u javnosti izbio skandal zbog zatvora Abu Ghraib u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙