FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt "sudjelovanje javnosti u procesu odlučivanja o okolišu"

OSIJEK,17. listopada(Hina) - Projekt pod nazivom "Sudjelovanje javnostiu procesu odlučivanja o okolišu - promicanje i populariziranje načelaAarhurske konvencije" predstavljen je jučer i danas u Osijeku uorganizaciji Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i IstočnuEuropu (REC)-Ured u Hrvatskoj, izaslanstva Europske komisije uHrvatskoj i nevladine ekološke udruge Osječkih zelenih.
OSIJEK,17. listopada(Hina) - Projekt pod nazivom "Sudjelovanje javnosti u procesu odlučivanja o okolišu - promicanje i populariziranje načela Aarhurske konvencije" predstavljen je jučer i danas u Osijeku u organizaciji Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu (REC)-Ured u Hrvatskoj, izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj i nevladine ekološke udruge Osječkih zelenih.

Na predstavljanju je istaknuto kako je Aarhursku konvenciju potpisalo 40 zemalja Europe i srednje Azije na ministarskoj konferenciji "Okoliš za Europu", u Danskoj godine 1998., među kojima i Hrvatska.

Zemlje su se obvezale da će vlasti u njima prikupljati informacije o stanju u okolišu, te ih objavljivati u javnosti radi zajedničkog djelovanja i omogućavanja javnosti da izrazi svoje mišljenje o određenim problemima.

Aarhursku konvenciju dosad je ratificiralo 30 zemalja, no Hrvatska još nije.

"Cilj je djelovanjem nevladinih udruga te uključivanjem pojedinaca iz raznih struka upozoriti hrvatsku Vladu koliko je važno ratificirati taj međunarodni dokument, posebice sada, kada su uvelike u tijeku pripreme za ulazak u EU", rekla je voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svovoda.

"Aarhurska konvencija predstavlja korak naprijed u očuvanju okoliša i demokracije", rekla je voditeljica Osječkih zelenih, dodajući kako je često ne samo novinarima, nego i nevladinim udrugama i građanima "gotovo nemoguće doći do određenih informacija".

Sudionici skupa, među kojima su bili predstavnici osječkog Ureda Ministarstva zaštite okoliša, državnih tvrtki, nevladinih udruga te novinari iz nekoliko hrvatskih redakcija, zaključili su kako je sudjelovanje javnosti u odlučivanju o okolišu na načelima Aarhurske konvencije "najbolji način upozoravanja na složenu problematiku ugroženog okoliša".

Voditelj Odjela ekologije Hrvatskih šuma iz Osijeka Stjepan Vidaković istaknuo je kako su u Hrvatskim šumama svjesni da javnost ima pravo znati kako se gospodari nacionalnim bogatstvom. "Naša je najveća zadaća zaštita i njega šumskog fonda, koja uz plansku sječu podrazumijeva i novu sadnju", rekao je Stjepan Vidaković.

Dodao je da u javnosti nema dovoljno informacija o svim aktivnostima Hrvatskih šuma. "Primjerice, nakon završenog procesa mirne reintegracije Hrvatske šume su u Upravi šuma u Osijeku uložile deset milijuna kuna u razminiranje, a samo ove godine četiri milijuna kuna", rekao je Vidaković.

Dodao je kako će Hrvatske šume poduprijeti hitnu ratifikaciju Aarhurske konvencije.

Konkretnim primjerima, iznesenim na dvodnevnom skupu u Osijeku, o nužnom sudjelovanju javnosti u odlučivanju o okolišu upozoreno je na to da javnost "često ne obavještava o određenoj problematici ugrožavanja okoliša, ili se taje oni koji su odgovorni za to" i - kako je rekla voditeljica Osječkih zelenih - "tome se moramo javno suprotstaviti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙