FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SREBRENICI NESTAO 8.731 BOŠNJAK?

SARAJEVO,16. listopada(Hina) - Povjerenstvo Vlade Republike Srpske kojeje dobilo zadaću istražiti zbivanja u Srebrenici u srpnju 1995. godineutvrdilo je kako je na tom području tijekom napada srpkih snaganestala 8.731 osoba, piše u subotu sarajevsko "Oslobođenje".
SARAJEVO,16. listopada(Hina) - Povjerenstvo Vlade Republike Srpske koje je dobilo zadaću istražiti zbivanja u Srebrenici u srpnju 1995. godine utvrdilo je kako je na tom području tijekom napada srpkih snaga nestala 8.731 osoba, piše u subotu sarajevsko "Oslobođenje".

Povjerenstvo utemeljeno na osnovu odluke Doma za ljudska prava Bosne i Hercegovine kojemu su tužbu protiv vlasti srpskog entiteta podnijele obitelji nestalih srebreničkih Bošnjaka tražeći informaciju o njihovoj sudbini, imalo je rok do 15. listopada dovršiti cjelokupno izvješće.

Predsjednik povjerenstva Milan Bogdanić potvrdio je da je posao završen i da je dokument koji sadrži podatke o nestalima proslijeđen vladi na razmatranje, no nije želio reći o kolikoj se brojci radi.

Jedi no je bošnjački član povjerenstva Smail Čekić ranije izjavio kako je riječ o "više od sedam tisuća" imena. On je pojasnio da je rječ o vrlo preciznim podacima jer postoje precizna imena žrtava, matični brojevi i opis okolnosti i mjesta nestanka.

Prema navodima "Oslobođenja", utvrđeno je da je u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. godine na području Srebrenice koja je tada bila pod formalnom zaštitom Ujedinjenih naroda nestalo 7.793 osoba. Nakon 19. srpnja kada je završena okupacija Srebrenice nestalo je još 938 osoba.

Vlada Republike Srpske uskoro bi se trebala očitovati o izvješću o Srebrenici a nakon toga ga proslijediti Komisiji za ljudska prava Ustavnog suda BiH koji će donijeti konačnu odluku o njegovoj prihvatljivosti.

Predsjednik Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH Amor Mašović ocijenio je da je izvjesno da će izvješće o Srebrenici potvrditi kako je tamo počinjen genocid.

To će istodbno biti pravna osnova obiteljima nestalih Srebreničana za podnošenje tužbe protiv Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙