FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

5. obljetnica sudjelovanja rh u mirovnim misijama UN-a

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - U Ministarstvu obrane danas jesvečano obilježena 5. obljetnica sudjelovanja pripadnika Oružanihsnaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama UN-a.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - U Ministarstvu obrane danas je svečano obilježena 5. obljetnica sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama UN-a.

Prvi kontingent od 10 hrvatskih časnika otputovao je potkraj 1999. u Sierra Leone kako bi u mirovnoj misiji UNAMSIL-a sudjelovali kao nenaoružani vojni promatrači.

Od tada do danas hrvatske oružane snage sudjeluju u osam misija UN-a u raznim krajevima svijeta, a jedan vod Vojne policije i pod NATO-ovim zapovjedništvom u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu.

U misijama UN-a sudjelovalo je 108 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a trenutačno ih je 29, od kojih su 23 nenaoružani vojni promatrači, trojica stožerni časnici, dvojica časnici i jedan vojni psiholog.

Na svečanosti je istaknuto da Hrvatska sudjeluje u UN-ovim mirovnim misijama u Sierra Leoneu (UNAMSIL), Eritreji i Etiopiji (UNMEE), Indiji i Pakistanu (UNMOGIP), Zapadnoj Sahari (MINURSO), Liberiji (UNMIL), Obali Bjelokosti (UNOCI), Cipru (UNFICYP) i Haitiju (MINUSTAH).

U prosincu prošle godine vratila su se dvojica naših vojnih liječnika nakon uspješno završene misije u Istočnom Timoru (UNMISET) u okviru slovačkog kontingenta.

Za zasluge u radu u tim misijama časnicima i dočasnicima koji su se vratili ministar obrane danas je uručio prigodne nagrade i pohvale.

Osim za te Hrvatska za slične mirovne misije priprema i uvježbava jednu pješačku satniju, vod vojne policije, vod atomsko-biološke zaštite, vod za razminiranje, dva medicinska tima i jedan helikopter s posadom.

Hrvatskim pripadnicima UN-a na današnjoj su svečanosti čestitali i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar obrane Berislav Rončević, izaslanik Predsjednika Republike general Petar Stipetić te zamjenik načelnika Glavnog stožera general Slavko Barić. Pritom su istaknuli da je Hrvatska prošla put od primatelja usluga UN-a do aktivna sudionika mirovnih misija te da su strani dužnosnici UN-a profesionalnost, ponašanje i rad hrvatskih pripadnika UN-a ocijenili najvišim ocjenama.

Najavljeno je da će Hrvatska u skladu s vlastitim mogućnostima i dalje sudjelovati u misijama UN-a.

Hrvatskim pripadnicima UN-a, ali i Vladinoj odluci da se uključi u mirovne misije UN-a u svijetu, čestitao je i predstavnik UN-ova Ureda za razvoj u Zagrebu Cornelius Klein.

(Hina) xaš yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙