FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gredelj o svojoj ostavci

KRIŽEVCI, 15. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskihsudaca Vladimir Gredelj danas je na sjednici Upravnog odbora Udruge uKriževcima ponovio da daje neopzivu ostavku na dužnost koju obnašasedam godina.
KRIŽEVCI, 15. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj danas je na sjednici Upravnog odbora Udruge u Križevcima ponovio da daje neopzivu ostavku na dužnost koju obnaša sedam godina.

Obrazložio je to nemogućnošću da i dalje vodi Udrugu hrvatskih sudaca kao do sada kad se uspijevao boriti za dostojanstvo sudačke struke i očuvanju sudbene vlasti od bilo kakve političke kontrole.

"Zadavao sam udarce i dobivao ih i ipak odlazim zadovoljan, jer se mnogo toga postiglo, ali se ne osjećam kao žrtva", kazao je Gredelj.

Iako je najavio da će o dubljim razlozima svoje ostavke progovoriti na izvanrednom zboru UHS-a 3. prosinca, do kada ostaje na dužnosti predsjednika, Gredelj je danas napomenuo da sudbenoj vlasti najviše "odmažu oni koji bi morali promicati njezin ugled, od Vrhovnog suda do Ministarstva pravosuđa".

Pritom je posebno istaknuo Ivicu Crnića, predsjednika Vrhovnog suda, koji je, po Gredeljevim riječima, "zapostavljao ulogu Udruge hrvatskih sudaca".

Na stanje sudbene vlasti u Hrvatskoj Gredelj je upozorio i u izvješću koje Udruga hrvatskih sudaca kani poslati Europskoj Udruzi EAJ-u. U izvješću se izražava zabrinutost zbog načina izmjena i najavljenih sadržaja zakona o sudovima, što se navodno radi u najstrožoj tajnosti bez udjela samih sudaca.

"Želi se uvjeriti hrvatsku javnost da sudbena vlast nije povijesno zrela da bi bila neovisna i samostalna te da treba tutorstvo politike. Vatrogasne mjere koje se poduzimaju bez znanja Udruge hrvatskih sudaca značit će još jedan korak unatrag za neovisnost hrvatskog sudstva", kaže se u izvješću UHS-a koje je pripremio Vladimir Gredelj.

Na današnjoj sjednici Gredelj je predložen za počasnog člana UHS-a, o čemu će se također odlučivati 3. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙