FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEĐUNARODNI SUSRET SRODNIH UDRUGA "VINKOVCI 2004."

VINKOVCI-udrugeMEĐUNARODNI SUSRET SRODNIH UDRUGA "VINKOVCI 2004."VINKOVCI,15. listopada(Hina) - U hotelu "Admiral" u Vinkovcima danas jeodržan Međunarodni susret srodnih udruga "Vinkovci 2004." koji suorganizirali Udruga obitelji, zatočenih i nestalih hrvatskihbranitelja "Hrvatska majka" i Udruga za pomoć osobama s invaliditetom"Bubamara".
VINKOVCI,15. listopada(Hina) - U hotelu "Admiral" u Vinkovcima danas je održan Međunarodni susret srodnih udruga "Vinkovci 2004." koji su organizirali Udruga obitelji, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatska majka" i Udruga za pomoć osobama s invaliditetom "Bubamara".

Te dvije udruge izradile su zajedno program "Psihosocijalna pomoć u zajednici" i "Međunarodna suradnja bliže istini i Europi", podsjetila je predsjednica Udruge "Hrvatska majka" Spomenka Kušić.

Izvijestila je kako s popisa tražnih osoba iz Domovinskog rata vinkovačka Udruga "Hrvatska majka" traga još za 54 hrvatska branitelja s područja bivše općine Vinkovci.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu izaslanstvo organizatora Međunarodnog susreta zbližavanja srodnih udruga "Vinkovci 2004." položilo je vijenac podno središnjeg križa na vinkovačkom Gradskom groblju.

Tom je prilikom, u razgovoru s novinarima, pomoćnik ministrice branitelja Ivan Grujić rekao kako se na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi još 1184 osoba. "Rješavanje sudbine tih osoba jasno je izraženo kao prioritetno humanitarno pitanje u Republici Hrvatskoj", rekao je Grujić.

Na pitanje novinara ima i kakvih pomaka oko rješavanja statusa 61 osobe nestale 1991. na Ovčari, Grujić je rekao kako je "taj broj dosta upitan" te je prema njegovom mišljenju "postavljen na administrativan način".

Grujić je podsjetio kako je u vrijeme pada Vukovara u vukovarskoj bolnici iz više izvora evidentirana 261 osoba od kojih je 200 osoba ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari, a preostalima se gubi trag.

"Treba međutim reći kako je u bolnici bilo više od 261 osobe ali ta saznanja nisu potvrđena iz više izvora. Mi tragamo za svima njima", rekao je.

Također je potvrdio kako se krajem 2004. godine očekuje nastavak ekshumacija na području Srbije, na lokaciji "Beograd 2". Grujić je rekao da je do sada na području Srbije i Crne Gore ekshumirano 200 osoba od kojih je dio indentificiran. Dodao je kako se na području Srbije očekuje ekshumacija još najmanje 100 posmrtnih ostataka. "Mi međutim očekujemo kako će taj broj biti puno veći", zaključio je Ivan Grujić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙