FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli Deseti dani Josipa i Ivana Kozarca

VINKOVCI,14. listopada 2004.(Hina) - Polaganjem vijenaca na groboveknjiževnika Josipa i Ivana Kozarca na vinkovačkom Gradskom grobljupočela je danas trodnevna književna i znanstvena manifestacija Desetidani Josipa i Ivana Kozarca.
VINKOVCI,14. listopada 2004.(Hina) - Polaganjem vijenaca na grobove književnika Josipa i Ivana Kozarca na vinkovačkom Gradskom groblju počela je danas trodnevna književna i znanstvena manifestacija Deseti dani Josipa i Ivana Kozarca.

Manifestacija je posvećena vinkovačkim i slavonskim književnicima Josipu i Ivanu Kozarcu, koji su svojim stvaralaštvom obilježili prijelaz iz 19. u 20. stoljeće u hrvatskoj književnosti.

Josip Kozarac (1858.-1906.), književnik i šumar, poznat je po romanima "Mrtvi kapitali" i "Među svjetlom i tminom" te pripovijestima "Tena" i "Slavonska šuma".

Ivan Kozarac (1885.-1910.) prepoznatljiv je ponajprije po romanu "Đuka Begović".

Središnji dio Desetih dana Josipa i Ivana Kozarca bit će književna i znanstvena večer "Živi kapitali", koja će se održati 15. listopada, a u okviru koje će biti dodijeljene nagrade i priznanja koja nose ime Josipa i Ivana Kozarca.

Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena književnici i dugogodišnjoj upraviteljici Centra HAZU-a u Vinkovcima dr. Katici Čorkalo Jemrić.

Nagradu za najbolju knjigu godine dobit će književnik Miroslav Slavko Mađer iz Zagreba za knjigu "Lirski susjed" u izdanju DHK Zagreb 2003. godine, a povelju uspješnosti za najbolju knjigu mlađih autora Zoran Lazić iz Zagreba za knjigu "Ljeto u gradu", u izdanju AGM-a Zagreb 2004. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙