FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog radova premješta se osječka kapelica kamenitog križa

OSIJEK,15. listopada 2004.(Hina) - Kapelica kamenitog križa, kojuOsječani od milja zovu "Kapelica Romea i Julije", sagrađena 1780.godine u blizini sadašnje Trpimirove ulice u spomen na mladićaobješenog u njezinoj neposrednoj blizini, bit će ovih dana privremenopremještena.
OSIJEK,15. listopada 2004.(Hina) - Kapelica kamenitog križa, koju Osječani od milja zovu "Kapelica Romea i Julije", sagrađena 1780. godine u blizini sadašnje Trpimirove ulice u spomen na mladića obješenog u njezinoj neposrednoj blizini, bit će ovih dana privremeno premještena.

Naime, u njezinoj blizini počinje izgradnja dvaju nebodera blizanaca, čiji je investitor Euroherc, te bi se moglo dogoditi da se kapelica, koja je ujedno i spomenik sakralne kulture, ošteti.

Ravnatelj osječkog Konzervatorskog odjela Zvonko Bojčić rekao je za Hinu kako su neki osječki arhitekti predlagali da se kapelica trajno premjesti na drugo mjesto. No, ona će ipak nakon radova biti vraćena na mjesto gdje je "kroz dugu povijest i stajala kako se ne bi izgubio njezin smisao i povezanost s poviješću", naveo je Bojčić.

Po riječima djelatnika osječkog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, višeg stručnog savjetnika Tone Papića, koji se bavio istraživanjem povijesti kapelice, mladić je obješen nakon što su ga jedne noći tadašnji panduri zatekli na ulici te optužili da je počinio ubojstvo koje se dogodilo te noći.

Premda nije priznao ubojstvo, mladić je obješen jer nije htio odati da je te noći bio kod djevojke iz dobre obitelji, kako bi zaštitio njezin ugled. Legenda kaže da je djevojka konačno, ali i prekasno, priznala da je noć provela s optuženim mladićem.

Na mjestu gdje je mladić obješen i inače su se obavljala pogubljenja, te su, prema povijesnim zapisima, na tom stratištu samo u jednom danu u 18. stoljeću, prije izgradnje kapelice, pogubljene 33 osobe.

Kapelicu je navodno dao sagraditi jedan osječki trgovac.

Župnik župe Svetog Mihaela u osječkoj Tvrđi u čijoj se župi kapelica nalazi, Ivan Vidaković kaže da se već dugo ne služe mise ispred kapelice, no da je župljanke redovito održavaju. Dodao je kako su ga djelatnici osječkog Konzervatorskog odjela izvijestili da će kapelica biti privremeno premještena te kako ga "veseli što se vodi briga o tom sakralnom spomeniku kulture".

Razmišljamo da nakon povratka kapelice obavimo njezin blagoslov i odredimo dan kada će se tamo služiti misa posvećena zaljubljenima i obitelji, rekao je župnik Vidaković.

Raspelo s Isusovim tijelom iz Kapelice kamenitog križa prebačeno je u restauratorsku radionicu Konzervatorskog odjela u Osijeku, gdje će biti obnovljeno i vraćeno u kapelicu, kao i škrabica gdje su zaljubljeni ubacivali novac, a koji se zatim koristio u humane svrhe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙