FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: FRANCUSKI STRUČNJAK NUDI POSREDNIČKE USLUGE SLOVENIJI I HRVATSKOJ

PORTOROŽ,14. listopada(Hina) - Ugledni francuski stručnjak za pomorskopravo Alan Piquemal, član Vijeća Međunarodnog instituta za oceane(IOI) i njegove kolege spremni su posredovati u sporu između Slovenijei Hrvatske oko razgraničenja na moru i ekološko-ribolovne zone koju jeu Jadranu proglasila Hrvatska, bilježi ljubljansko "Delo".
PORTOROŽ,14. listopada(Hina) - Ugledni francuski stručnjak za pomorsko pravo Alan Piquemal, član Vijeća Međunarodnog instituta za oceane (IOI) i njegove kolege spremni su posredovati u sporu između Slovenije i Hrvatske oko razgraničenja na moru i ekološko-ribolovne zone koju je u Jadranu proglasila Hrvatska, bilježi ljubljansko "Delo".

U okviru zasjedanja direktora IOI-ja u hotelskom naselju Bernardin u Portorožu Piquemal, nekadašnji savjetnik francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, naglasio je u razgovoru s novinarima da svaka država u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora (UNCLOS) ima pravo štititi svoje more ali prije proglašenja zaštićenih zona mora pregovarati sa susjedima.

Kako tvrdi "Delo", Piquemal je rekao da bi se Slovenija u vezi sa proglašenim hrvatskim pojasom u Jadranu (ZERP) mogla žaliti Tajništvu za pravo mora UN-a, te da su se države na Jadranu morale postići dogovor o zajedničkom ribolovnom području.

Slovenija i Hrvatska još nisu iskoristile sve mogućnosti za zajednički dogovor o granici na moru i za rješavanje tog problema posredovanjem, uvjeren je francuski stručnjak, nudeći posredničke usluge IOI-ja.

Posredovanje je dobro rješenje "jer donosi dogovor u roku od pola godine" i osigurava aktivniju ulogu strana u sporu, "što koristi suživotu među njima", prenosi "Delo" Piquemalovo objašnjenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙