FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTKRIVENO PLATNO KOJE SE PRIPISUJE RAFAELU

RIM, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Platno koje se pripisuje velikomtalijanskom renesansnom slikaru Rafaelu pronađeno je tijekom inventureu crkvi u Gubbiju, priopćila je u četvrtak regionalna uprava zakulturna dobra u Umbriji.
RIM, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Platno koje se pripisuje velikom talijanskom renesansnom slikaru Rafaelu pronađeno je tijekom inventure u crkvi u Gubbiju, priopćila je u četvrtak regionalna uprava za kulturna dobra u Umbriji.

"Riječ je o mladom Rafaelu, iz vremena oko 1498. godine, kad mu je bilo 15-16 godina", istaknula je povjesničarka umjetnosti zadužena za restauraciju slike Giordana Benazzi u listu Corriere della Sera.

Osim na temelju stila, slika je Rafaelu pripisana na temelju monograma sastavljenog od slova R i U, što dokazuje da ju je naslikao papinski slikar Raffaello Sanzio d'Urbino (1483.-1520.).

Slika prikazuje uskrsloga Krista, tri anđela koji iza njega drže smaragdnozeleni plašt, svetoga Ubalda sa zlatnim kaležom u ruci i svetoga Franju Asiškog.

Slika je otkrivena na poleđini zastave dugačke dva metra i široke 1,60 u niši u zidu crkve Santa Maria dei Servi.

Tijekom restauracije vlagom oštećenog platna pokazalo se da motiv, koji je u početku pripisan manje poznatom slikaru Pietru Paolu Baldinacciju, nevjerojatno podsjeća na Rafaelovo djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙