FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

velik likovni događaj - izložba "Dora Maar i Picasso, dodir pogledima"

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Velik likovni događaj, izložba "DoraMaar i Picasso, dodir pogledima", otvara se sutra u Klovićevim dvorimau Zagrebu.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Velik likovni događaj, izložba "Dora Maar i Picasso, dodir pogledima", otvara se sutra u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

Izložba se smatra svojevrsnom praizvedbom, jer je prvi put u takvu obliku pripremljena za Klovićeve dvore, na kojoj se mogu vidjeti djela najveće nadrealističke fotografkinje Dore Maar i slavnog slikara Pabla Picassa.

Zagrebačka izložba nastala je u suradnji s Muzejom "Picasso", a obuhvaća 385 djela nastalih u razdoblju zajedničkog života i djelovanja tih dvoje velikih umjetnika od 1935. do 1945.

Izloženo je osamdesetak Picassovih djela - ulja, grafika, crteža i fotografija - a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, izlošci su vlasništvo pariških muzeja "Picasso", Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Centra "Georgesa Pompidoua" i triju francuskih privatnih zbirka.

Anne Baltassari u razgovoru s novinarima istaknula je kako je to jedinstvena prilika vidjeti fotografije Dore Maar, odnosno povećane negative, prve fotoseanse s Picassom kad je veliki slikar pozirao slavnoj nadrealističnoj fotografkinji potkraj 1935. ili početkom 1936. u vrijeme njihova prvog susreta.

Te fotografije, kako navodi kustosica Baltassari, povećane su kao dokumentarni materijal na kojima je crvenom olovkom Dora Maar obilježavala kadrove koje prepoznajemo kao slavne Picassove portrete.

Izložba otkriva i stvaralački postupak nastanka velike ikone angažiranog slikarstva "Guernice".

Osim Anne Baltassari u ime Klovićevih dvora kustosica izložbe je Marina Viculin.

To je jedan od najranijih primjera kontinuirana fotografskog bilježenja slikarskog rada, a pokazuje i, kako je istaknula Baltassari, odnos stvaralaštva i ideja dvoje politički angažiranih umjetnika u vrijeme Španjolskoga građanskog rata.

Izložbu prati opsežan katalog, a u Klovićevim dvorima otvara se i "Picassova prodavaonica" u kojoj se mogu nabaviti suveniri s motivima Picassovih djela.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin izvijestila je novinare kako za izložbu postoji veliko zanimanje posjetitelja iz Poljske, Češke, Madžarske, Italije i Austrije. Dodala je kako tom vrlo zahtjevnom izložbom Galerija Klovićevi dvori nudi velik likovni događaj koji vrlo nestrpljivo očekuju stručnjaci i najšira javnost.

Izložba pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića ostvarena je uz novčanu potporu Ministarstva kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba.

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙