FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

pirotehničari prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Pedesetak pirotehničara AKD-aMungos prosvjedovalo je danas pred upravnom zgradom te tvrtke zbogneisplate plaća za kolovoz i smanjenja plaća.
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - Pedesetak pirotehničara AKD-a Mungos prosvjedovalo je danas pred upravnom zgradom te tvrtke zbog neisplate plaća za kolovoz i smanjenja plaća.

Oko 180 pirotehničara zaposlenih u Mungosu nezadovoljno je jer su im lani od lipnja smanjene plaće za 25 posto uz dogovor da će im se u rujnu vratiti zaostatak, ali to se nije dogodilo.

"Radi poremećene situacije na tržištu razminiranja pristali smo na smanjenje plaća, no suprotno dogovoru razlika nam u rujnu nije vraćena", upozorio je dopredsjednik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Niko Režić.

Stoga Uprava svakom pirotehničaru duguje po 20.000 kuna.

Pirotehničari su iznijeli niz pregovora na dosadašnji rad Uprave, odnosno njezinog predsjednika i jedinog člana Darka Rašete.

"Smatramo da se loše poslovalo, nabavljana je roba bez raspisivanja natječaja, dodijeljivani su poslovi privatnim tvrtkama i tako su napravljeni nepotrebni troškovi, pa smo uz poremećeno tržište dospjeli u slijepu ulicu", rekao je Režić.

Radnici su ogorčeni jer im banke ukidaju minuse, a jedan je zbog neplaćanja računa čak dobio opomenu od dimnjačara.

Direktor Mungosa Darko Rašeta izašao je pred prosvjednike rekavši da plaća za kolovoz zaostaje jer su lani nastupili poremećaji na tržištu razminiranja.

"Mungos je velika tvrtka, a tržište je prilagođeno malim tvrtkama pa ne možemo osigurati dovoljno posla", kazao je.

Najavio je da će plaća za kolovoz biti isplaćena danas, dodavši da nije isplaćena ranije jer Hrvatske autoceste kasne s isplatom 3,5 milijuna kuna.

No, taj novac bit će dovoljan samo za isplatu osnovne plaće, pa radnicima, kao ni u srpnju, neće biti uplaćeni doprinosi.

Radnici su tijekom prosvjeda doznali od novog vlasnika - Hrvatskog fonda za privatizaciju, da će idući tjedan biti imenovan novi Nadzorni odbor koji će smijeniti Upravu.

Rašeta je rekao da će neovisno o tome podnijeti ostavku. On smatra da se tvrtka u sadašnjem obliku ne može održati jer bi samostalno na tržištu mogla opstati s najviše 60 radnika, a u Mungosu ih je trenutno zaposleno 250.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙