FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od posljedica ranjavanja umro predsjednik splitske Hvidr-e

SPLIT, 14. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik splitske HVIDR-eAndrija Bartulić umro je sinoć u 21,15 sati u splitskoj Kliničkojbolnici od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem prošlog petka,potvrđeno je u KB-u.
SPLIT, 14. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik splitske HVIDR-e Andrija Bartulić umro je sinoć u 21,15 sati u splitskoj Kliničkoj bolnici od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem prošlog petka, potvrđeno je u KB-u.

Tridesetsedmogodišnjeg Bartulića, negdašnjeg zapovjednika Treće imotske bojne IV. gardijske brigade, gdje je stekao čin pukovnika, pucnjem iz pištolja teško je ranio Jozo Đuzel (48) u sukobu u Ulici Ruđera Boškovića pred ulazom u podzemne garaže pod koncesijom poduzeća "HVIDR-e" u kojemu je Bartulić bio predsjednik Nadzornog odbora.

Bartulić je zadobio za život opasne ozljede - prostrijelne rane pluća i kralješnice. Kako se doznaje od voditelja Jedinice intenzivnog liječenja splitskog KB-a dr. Ante Ujevića, Bartulić je preminuo "pod kliničkom slikom septičkog šoka koja je nastupila kao posljedica ranjavanja". Noću s utorka na srijedu nastale su teške plućne i srčane komplikacije zbog prolaska metka kroz prsni koš te je zatajilo lijevo plućno krilo. "Iako smo ga pokušali reanimirati i golemim naporima vratiti u život, na žalost, nismo uspjeli", kazao je dr. Ujević.

Bartulić se prije dva dana, nakon dvaju operacijskih zahvata, bio dostatno oporavio da bi mogao policiji dati iskaz na temelju kojega su rasvijetljene još neke okolnosti događaja.

Prije nego je ranjen, dogodio se verbalni i fizički sukob u kojemu je osim Đuzela sudjelovao i Vinko Oreč (36). Bartulić je stigao na poziv čuvara garaže koji su ga izvijestili da su Đuzel i Oreč, članovi HVIDR-e i njegovi negdašnji suborci, automobilima zapriječili ulaz, tražeći razgovor s njim zbog teškoća s plaćanjem. Kraća svađa prerasla je najprije u fizički sukob, u kojem je Oreč Bartuliću zadao nekoliko udaraca nogom u glavu, dok je ležao na podu, a zatim je Đuzel izvukao oružje te ispalio tri metka, dva u zrak, a treći u Bartulića i to, po riječima svjedoka, dok se Bartulić još nalazio na tlu. Sukob i pucnjavu pokušali su spriječiti čuvari garaže i drugi članovi HVIDR-e koji su se tu okupili.

Đuzel je uhićen iste noći, a istražnom je sucu izjavio da nije kanio ubiti Bartulića te da ga je nakon ranjavanja držao u naručju dok nije došla hitna pomoć. Pištolj, "češka zbrojovka", za koji Đuzel posjeduje dozvolu, pronađen je u blizini mjesta Bartulićeva ranjavanja. Protiv Đuzela je podnesena kaznena prijava za pokušaj ubojstva, a protiv Oreča, koji se od prekjučer, također, nalazi u pritvoru, podnesena je kaznena prijava zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Očekuje se da će obje kaznene prijave, nakon Bartulićeve smrti, biti preinačene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙