FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

MARIJA BISTRICA, 3. listopada 2004. (Hina) - U Nacionalnom svetištu uMariji Bistrici održano je danas 12. vojno-redarstveno hodočašćeHrvatske vojske i Policije u organizaciji Vojnog ordinarijata.
MARIJA BISTRICA, 3. listopada 2004. (Hina) - U Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici održano je danas 12. vojno-redarstveno hodočašće Hrvatske vojske i Policije u organizaciji Vojnog ordinarijata.

Svečano euharistijsko slavlje, uz vojne kapelane te goste iz Mađarske i Francuske, mađarskog vojnog biskupa i rektora francuske Vojne katedrale, predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Na hodočašću su bili i ministri obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević i Marijan Mlinarić, načelnik Glavnog stožera HV-a general Josip Lucić i ravnatelj Hrvatske policije Ivica Franić. Ministri Rončević i Mlinarić zahvalili su Vojnom ordinarijatu na organizaciji hodočašća, koje je vrlo važno za duhovni život pripadnika HV-a i Policije u njihovoj svakodnevnoj službi za dobro svakog pojedinca i domovine.

Msgr. Jezerinac u propovijedi je govorio o snazi vjere utemeljene u Isusu Kristu, ističući da je ona važna i danas u životu pojedinca, obitelji i naroda, te da bi obiteljski život trebao biti utemeljen na dnevnoj molitvi i nedjeljnom slavljenju mise, što su glavne poruke hrvatskih vjernika katolika iznesene u Ninskom zavjetu godine 1979. Istaknuo je i važnost vjere u europskoj civilizaciji, te je upozorio vjernike da izbacivanje Boga iz osobnog života vodi egoizmu, nemoralu i ropstvu.

"Na kršćanima je danas velika odgovornost jer bi naša europska civilizacija bez vjere krenula nizbrdo s nesagledivim posljedicama", rekao je, ističući da gubljenje vjere vodi u materijalističko poimanje čovjeka, stvara mentalitet koji odbacuje objektivna načela morala i briše razliku između dobra i zla. Očito je da odgovornost u tome imaju najviše vjernici, rekao je biskup Jezerinac, dodajući kako nikada u povijesti, kao ni danas, nije bilo lako svjedočiti kršćansku vjeru. "I danas je teško biti kršćanin zbog različitih pritisaka jer u javnosti se pojavljuje puno toga što se suprotstavlja Božjim zapovjedima i naravi čovjeka. To pokazuju i grijesi pobačaja, istospolne zajednice i slične pojave koje se protive ljudskoj naravi", istaknuo je biskup Jezerinac.

Komentirajući danas mnogobrojne napise o Crkvi, rekao je kako nimalo ne iznenađuje kad o Crkvi pišu oni koji nemaju vjere, i to površno i neznalački. Dodao je da oni mogu procjenjivati samo vanjsku pojavnost vjere, ali nikada ne mogu dokučiti Crkvu u svom njezinom bogatstvu. Takvi napisi, istaknuo je, čest su izvor velikih nesporazuma, a "nama vjernicima ne preostaje ništa drugo nego moliti za takve da dožive pravo iskustvo vjere".

Govoreći o događajima u svijetu, biskup Jezerinac poručio je da nas neće spasiti nikakve globalne asocijacije ili paktovi. Istaknuo je kako je naša sudbina u našim rukama i pozvao sve vjernike da se utječu zagovoru Blažene Djevice Marije.

Na kraju misnoga slavlja, koje je završilo državnom himnom, biskup Jezerinac uručio je srebrenu plaketu Vojnog ordinarijata msgr. Lovri Cindoriju za proslavu svih dosadašnjih hodočašća. Prigodan dar msgr. Lovri Cindoriju uručio je i ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙